روغن سبوس برنج یکی از محصولات جانبی است که از دانه برنج تهیه میشود. برنج یکی از غلات کامل و یکی از قوتهای اصلی مردم سراسر دنیا ازجمله ایران میباشد. برنج از هزاران سال قبل موردتوجه بشر قرار گرفت و به همین دلیل کشت آن در تمامی قارههای دنیا صورت میگیرد اما بیشترین میزان تولید این محصول، در قاره آسیا انجام میگیرد. در حال حاضر چین و هند بهعنوان بزرگترین تولیدکنندگان برنج در دنیا شناخته میشوند و محصولات تولیدی آنها علاوه بر مصارف داخلی به دیگر کشورهای دنیا نیز صادر میشوند.
برنج غلاتی است که ازلحاظ وجود ویتامینها و مواد مغذی در جایگاه بسیار مناسبی قرار دارد و به همین دلیل میتوان با مصرف آن انواع ویتامینها را به بدن خود تزریق کرد. متأسفانه برنج سفید که امروزه در سراسر دنیا مورداستفاده قرار میگیرد بسیاری از ویتامینها و مواد موردنیاز خود را در طی عملیات تکمیلی و پوستگیری از دست میدهد و دلیل اصلی این موضوع نیز وجود این ویتامینها در لایهها و پوستههای بیرونی دانه برنج میباشد. به همین دلیل امروزه در کنار برنج محصولات جانبی مختلف تولید میشوند که ازجمله آنها میتوان به سبوس برنج، آرد برنج و همچنین روغن سبوس برنج اشاره کرد. ما در ادامه این مطلب از گیلان کشت به معرفی روغن سبوس برنج میپردازیم.
روغن سبوس برنج چیست؟ و چگونه تهیه میشود؟
روغن سبوس برنج محصولی است که از جوانه و پوسته دانه برنج استخراج میشود و گاها با نام عصاره برنج نیز از آن یاد میشود. چینیها و هندیها از اولین تولیدکنندگان این محصول در دنیا به شمار میروند و استفاده از این روغن در آن کشورها امری عادی است و طیف استفاده گسترده ای دارد. برای مثال در کشورهایی مثل چین، ژاپن و کره از روغن سبوسهای برنج برای امورات پختوپز استفاده میکنند. دمای دود این محصول 213 درجه سلسیوس است و به همین دلیل یک روغن مناسب برای امورات پختوپز به شمار میرود. نقطه دود واژهای است که در مورد روغنها به کار برده میشود و به نقطه یا دمایی گفته میشود که روغن در آن دود کرده و شروع به سوختن میکند.
به همین دلیل روغنی که از سبوس برنج گرفته میشود محصولی مناسب برای سرخ کردن و پختوپز میباشد. البته استفاده و کاربردهای این روغن محدود به موارد خوراکی نیست و از آن برای تولید لوازمآرایشی و بهداشتی و همچنین گاها موارد درمانی استفاده میشود. روغنگیری سبوس برنج سابقهای طولانی دارد و به همین دلیل این محصول در طب سنتی دارای جایگاه ویژهای است و دلیل اصلی این موضوع انتقال خواص دانه برنج به این روغن میباشد.
ازلحاظ ساختاری این روغن شباهت زیادی با روغن بادامزمینی دارد و دارای 38 درصد اسیدهای چرب غیراشباع مونو، 37 درصد اسیدهای چرب غیراشباع و 25 درصد اسید چرب اشباع میباشد. با این تفاسیر مشخص میشود که این محصول دارای خواص درمانی مختلفی میباشد. برای تهیه روغن سبوسهای برنج نیز همانند سایر روغنگیریهای طبیعی و سنتی از عملیات فشار و خرد کردن استفاده میشود. به دلیل خواص فوقالعادهاین محصول میتوان بهراحتی آن را از بازار و در نمانامهای مختلف ایرانی و غیر ایرانی تهیه نمود.
بررسی ارزش غذایی و جایگاه روغن سبوس برنج
روغن سبوس برنج یکی از محصولات باارزش غذایی بسیار مناسب میباشد. همانگونه که در بخش قبل عنوان شد این محصول از 38 درصد اسیدهای چرب غیراشباع مونو، 37 درصد اسید چرب اشباع و همچنین 25 در اسیدهای چرب اشباع تشکیل شده است. به همین دلیل منبع خوبی از مواد مؤثر میباشد. بهطورکلی 100 گرم از این روغن حاوی 884 کیلوکالری است و موادی مثل انواع چربیها، ویتامین E، ویتامین K آهن و غیره در آن وجود دارند. بهطورکلی سبوس برنج حاوی ویتامینها و مواد زیادی است اما متأسفانه به دلیل اعمال شیوههای روغنگیری، بسیاری از این ویتامینها از دست میروند و به همین دلیل روغن سبوس برنج نسبت به خود سبوس برنج دارای خواص کمتری میباشد. با این حال این روغن برای موارد درمانی نیز مورداستفاده قرار میگیرد و به همین دلیل میتوان با مصرف و یا استعمال کردن از خواص متعدد آن استفاده نمود.
بررسی تعدادی از خواص روغن سبوس برنج
روغن سبوس برنج محصولی است که به دلیل جایگاه ویژه و خاص سبوس برنج، از توجه خاصی در طب سنتی برخوردار است. از مهمترین خواص روغن سبوس برنج میتوان به این موارد اشاره کرد:
کنترل و درمان کلسترول خون
روغن سبوسهای برنج به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع از تجمع کلسترولهای بد در خون جلوگیری میکند و به همین دلیل میتوان با مصرف این محصول از رشد و بروز بیماری کلسترول خون جلوگیری کرد.
کنترل و درمان قند خون
دیابت یکی از بیماریهای شایع قرن حاضر به شمار میرود و به همین دلیل کسانی که دارای بیماریهای قند خون هستند میتوانند با مصرف این روغن قند خون را کنترل و درمان نمایند.
با روغن سبوس برنج از وزن خود بکاهید!
اضافهوزن و در پی آن چاقی یکی از معضلات اصلی بشر امروزی به شمار میروند که معمولاً به دلیل تغذیه نادرست و یا کمتحرکی بروز میکند. برای کاهش وزن و کسب لاغری راههای مختلفی وجود دارند که ازجمله آنها میتوان به استفاده روغن سبوسهای برنج اشاره کرد. این روغن به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدان به چربی سوزی در بدن کمک کرده و مصرف آن کاهش وزن و لاغری را در پی خواهد داشت.
جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی
یکی از زمینههای اصلی بروز بیماریهای قلبی، افزای