در مقاله رازهای کشت برنج گیلان با اصول و مراحل کشت برنج در استان گیلان آشنا خواهید شد این مقاله توسط کارشناسان گیلان کشت نگاشته شده است و برای کپی برداری از آن ذکر منبع ضروری است. برای خرید برنج درجه یک ایرانی مثل برنج هاشمی عطری، برنج صدری عطری، انواع برنج دودی و برنج قهوه ای به بخش محصولات سایت گیلان کشت مراجعه کنید.
1-شخم زمستانه
شخم زمستانه با استفاده از ماشین آلات شخم مانند تراکتور و تیلر انجام میشود. برای شخم زمستانه لازم است روی تراکتور و تیلر دستگاه گاوآهن ( خیش ) نصب شود. به گاوآهن در گویش گیلکی گرباز گفته می شود.
زمان مناسب شخم زمستانه در بهمن ماه است که تاثیر بسزایی در کاهش کرم ساقه خوار برنج و کاهش مصرف آب دارد. با کاهش جمعیت کرم ساقه خوار هنگام کشت برنج به سموم کمتری احتیاج می شود و محصول خروجی دارای سلامت بالاتری می باشد همچنین شخم زمستانه با افزایش بهره وری خاک باعث افزایش محصول نیز می شود.
مرزکشی
شالیزار را با استفاده از پشته های گلی به صورت قطعه قطعه با توجه به پستی بلندی های زمین جدا می کنند انجام اینکار برای کنترل ارتفاع آب ضروری است. به هر کدام از این قطعات کرت گفته می شود.
درست کردن این پشته ها با استفاده از بیل ها دستی انجام میشود اما به تازگی ماشین آلاتی وارد بازار شده است که اینکار را به راحتی انجام می دهد.
بعد از آماده سازی پشته ها روی آنها را پلاستیک می کشند این کار باعث جلوگیری از رشد علف های هرز, انتقال آنها به داخل مزرعه و فراهم نشدن فضای مناسب برای زندگی و رشد آفات می شود.
در ادامه مقاله رازهای کشت برنج گیلان با روش خزانه گیری برنج آشنا خواهید شد.
3 خزانه گیری
خزانه گیری از مهم ترین مراحل کشت برنج است. خزانه گیری شامل سه مرحله است که شامل:
3-1- آماده سازی شالی برای پرورش نشاء
در وان بزرگ آب می ریزند و در آن نمک حل می کنند تا چگالی آب بالا رود میزان نمک مورد نیاز را با استفاده از تخم مرغ اندازه گیری می کنند. قبل از اضافه کردن نمک تخم مرغ به صورت افقی روی آب قرار می گیرد و بعد از اضافه کردن نمک و رسیدن به چگالی مورد نظر تخم مرغ به صورت عمودی روی آب قرار می گیرد.
در این مرحله باید شالی به آب اضافه شود چون چگالی آب زیاد شده است شالی های بدوت دانه و دانه های نارس روی آب قرار می گیرند و به راحتی از شالی سالم جدا می شوند. بعد از جداسازی شالی هایی که روی آب آمده اند به آن سم قارچکش اضافه می کنند و بعد از گذشت نیم ساعت هر 30 کیلو شالی را در یک گونی های خالی 70 کیلویی میریزند و 24 ساعت در آب خیس میکنند.
در مرحله بعد روی زمین پلاستیک پهن می کنند, روی پلاستیک کاه میریزند و گونی ها را روی کاه قرار داده می دهندو پلاستیک اضافه روی آن میکشند.به مدت 3 روز و هر روز دو مرتبه با آب گرم آبدهی می کنند تا شالی برای ریختن در خزانه آماده شود.
3-2- آماده سازی بستر خزانه
بستر خزانه هم با استفاده از گاوآهن شخم زده می شود و با استفاده از نهرکن کلوخ های خاک شکسته می شود. برای هر خزانه قطعات مستطیلی با استفاده از پشته های گلی که داپوگ نام دارد به ابعاد 15 الی 20 متر طول و 2 متر عرض ساخته می شود. برای هر هکتار شالیزار باید 4 داپوگ ایجاد شود و در هر قطعه 15 کیلو شالی ریخته شود.
3-3- کود دهی و سم پاشی در بستر خزانه
فضای خزانه باید عاری از هرگونه آفات و فضایی کاملا کنترل شده باشد. به بستر خزانه یک لایه نارک خاکستر پوسته برنج ریخته اضافه می کنند که باعت تقویت خاک می شود. خزانه را به اندازه 5 سانتی متر آبگیری کرده و برای کنترل آفات از سموم دیازنون گرانول یا مایه استفاده می شود و برای جلوگیری از علف هرز از سم بن سورفین استفاده می شود.
بعد از زدن سموم 3 روز زمان نیاز است تا سم و کود اثر کند و بعد از گذشت 3 روز خزانه را 3 مرتبه با آب تمیز شستشو می دهند.
بعد از سبز شدن جوانه های برنج و 3 برگی شدن آن کود مایه به خزانه میزنند.
از زمان بذر پاشی تا زمان نشاء حدود یک ماه زمان نیاز است.
3-4- بذرپاشی در بستر خزانه
برای بذرپاشی تم بیجار را به اندازه 10 سانتی متر آبگیری می کنند بذر را روی آب می ریزند بعد از انتهای خزانه آب را خارج می کنند با این کار توزیع تخم جو به صورت یکسان در کل خزانه صورت می گیرد. بعد از بذرپاشی روی تم بیجار را پلاستیک می کشند و تا پنج روز دست نخورده باقی می ماند.
در ادامه مقاله رازهای کشت برنح با انواع روش های شخم شالیزار آشنا خواهید شد.
4- شخم شالیزار
شخم شالیزار با دو وسیله تیلر یا تراکتور و در 3 مرحله انجام می دهند. بیشتر ریشه های برنج در عمق 18 سانتی قرار می گیرند پس رعایت ارتفاع شخم بسیار مهم است.
تا حد امکان شخم را عمیق تر می زنند شخم عمیق باعث می شود که ریشه ها بیشتر در خاک نفوذ کنند
مراحل شخم به صورت زیر است.
1- شخم با تیلر
شخم اول حدود یک ماه قبل از نشاکاری انجام می دهند.ادوات مورد نیاز به پشت تیلر می بندند و چرخ های لاستیکی تیلر با چرخ های فلزی تعویض می کنند. چرخ های فلزی به تیلر کمک می کند تا نیروی کششی بیشتری داشته باشد و باعث افزایش راندمان دستگاه در گل شود. همچنین این چرخ ها به دفن علف های هرز کمک می کنند.
گاوآهن یا گرواز
از گاوآهن برای زیروکردن خاک سطحی که عمق آن بین 10 الی 40 سانتی است استفاده می کنند. گاوآهن پشت تیلر بسته می شود و با تنظیم عمق مورد نیاز با حرکت تیلر در زمین فرو میرود و شروع به زیرورو کردن خاک می کند.