خاکستر پوسته برنج چیست؟

خاکستر پوسته برنج از سوزاندن پوسته برنج یا همان شلتوک برنج بدست می آید. این خاکستر در صنایع مختلف از جمله فولاد و تولید بتن کاربرد بسیاری دارد. این خاکستر جایگزین بسیار ارزانی با دیگر مواد در صنایع می باشد که در بسیاری از موارد که مواد اصلی باید از خارج از کشور تامین گردد در خروج ارز از کشور کمک می کند. این خاکستر به رنگ شیره ای است که پس از در یافت رطوبت به رنگ مشکی در می آید و در کارخانه شالیکوبی از سوزاندن پوسته برنج به همراه ساقه برنج تولید می شود.

 

 

خاکستر پوسته برنج

 

 

 

خرید خاکستر پوسته برنج

گیلان کشت یکی از بزرگترین تولید کنندگان برنج در کشور می باشد که با تکیه بر توان تولید بالای خود امکان تامین این مواد را برای بنگاه های تولیدی بزرگ با قیمت مناسب را دارد.

 

برای خرید حاکستر پوسته برنج با ما تماس بگیرید

09906644500

 

امروزه از باقیمانده گیاهانی چون پوسته برنج ، ساقه برنج ، ساقه نیشکر و غلاف های آن و ساقه های بامبو که در مناطق پرآب ساحلی می رویند هم برای سوخت در کارخانجات برنکوبی ، آجرسازی  ، نیشکر ، پخت و پز و… استفاده می شود و هم به عنوان یک ترکیب اضافی و پرکننده در مصالح ساختمانی چون بتن و سیمان کاربرد دارد. البته پوسته برنج در امور خوراک دام قابل استفاده نیست ولی از ساقه های گیاه برنج در خوراک دام استفاده می شود.معمولاً کشاورزان در مناطق مختلف پوسته برنج را می سوزانند که باعث افزایش آلودگی هوا و خاک و ایجاد آب های اسیدی می شود.برای بهره برداری مناسب و جلوگیری از آلودگی محیط زیستی پوسته برنج، آن را برای مصارف سوختی و تولید مواد های سازه ای به کار می برند. درمورد استفاده از پوسته برنج از نظر تولید حرارت در جاهای مورد نیاز ، گرمای حاصل از سوختن هر تن آن معادل گرمای آزاد شده از  360 کیلو گرم نفت سیاه یا معادل 460 کیلو گرم ذغال است.

 

پوسته برنج از فیبر و موادهای معدنی اکسید آهن(Fe2O3) ، اکسید آلومنیوم(Al2O3) و مواد سلولزی ، سیلیس ، پروتئین و چربی تشکیل شده است. پوسته برنج پس از طی مراحل سوزاندن و فرآوری این قابلیت را دارد تا 40% وزنی جایگزین سیمان های ترکیبی و هیدرولیکی شود که هم در بهبود مقاومت شیمایی بتن تاثیر بسزایی دارد و هم یک صرفه جویی اقتصادی بزرگی را نصیب صنایع سیمان می کند. گفته می شود اولین بار متخصصان در سال 1924 در کشور آلمان به این فناوری دست یافتند و در باره عمکرد بلوک های ساخته شده بتنی که از ترکیب خاکستر پوسته برنج (RHA) با سیمان تهیه شد تحقیق و اجرا کردند. که نتایج آن، افزایش تاب فشاری بتن، مقاومت بالاتر به سایش بیشتر و قدرت رسانایی حرارتی بالاتر را نشان داد و از آن سال ها ، همایش های بسیاری در نقاط مختلف جهان توسط مهندسین و دانشمندان این رشته صورت گرفت که همگی به تاثیرات خوب RHA در ترکیب با سیمان تأکید دارند.

 

 

خاکستر پوسته برنج

 

 

کمبود مصالح ساختمانی همیشه برای ساخت و ساز سازه ها و ساختمان ها در شهرها و روستاهای یک کشور یک مشکل اساسی است و تاثیر منفی در عمران و آبادی یک مملکت دارد و RHA تا حدزیادی در جبران آن موثر است بطوریکه به ازای سوختن یک تن پوسته برنج 220 کیلو خاکستر تولید می شود که حدود 94 کیلوگرم از آن سیلیس است و RHA می تواند تا حدود 5/2 وزن سیمان معمولی را پر کند و در بهبود کیفیت آن هم موثر باشد.

 

 

یتن خاکستر پوسته برنج

 

 

روش تهیه خاکستر پوسته برنج (RHA) و استفاده از آن در بتن

با سوختن پوسته برنج (RHA)، خاکستری تولید می شود که دارای سلیس است که بسته به درجه دمای سوختن پوسته برنج به شکل های کوارتز ،کرسیتوبالیت(Cristobalite) و تردیمیت(Tridymite) تولید می شود. برای اینکه پوسته برنج با بهترین کیفیت سوزانده شود و نتایج خوبی از آن به دست آید بهینه دمای سوختن را از طریق پراش سنجی اشعه ایکس و تست های های سنجش فعالیت در برابر آهک به دست می آورند که با این روش ، بلوری یا غیر بلوری بودن خاکستر تولید شده نیز مشخص می شود. برای تهیه یک خاکستر مناسب با حداکثر فعالیت پوزولانی و با کیفیت عالی از پوسته برنج، آن را در دمای 500 تا 650 درجه سانتی گراد به مدت دو ساعت می سوزانند که اگر در این دما اکسیژن کافی برای سوختن تامین گردد و دی اکسید کربن و گازهای مزاحم هم خارج شود خاکستر سفید رنگ و روشن به دست می آید. در سوزاندن پوسته برنج باید هوای کافی به جای دی اکسید کربن حاصله از سوختن RHA وارد کوره شود تا نحوه رسوب سلیس و بلوری شدن آن به صورت مطلوبی تنظیم شود. اگر دما به زیر دمای 550 تا 650 درجه سانتی گراد هم برسد خاکستر حاصله بی شکل و غیر بلوری است.و اگردما به بالای 700 درجه سانتی گراد افزایش یابد تاثیر منفی در عملکرد RHA خواهد داشت. اگر دما بالاتر و تا 900 درجه سانتی گراد افزایش یابد و سرعت سوختن بالا رود سوای نرسیدن هوای کافی ، به خوبی هم دی اکسید کربن و گازهای دیگر تخلیه نمی شود و باعث سیاهی رنگ خاکستر و نامطلوبی بلورهای آن می گردد.

کوره هایی برای سوختن پوسته برنج مناسب است که دارای تهویه خروجی گاز های اضافی و ورود اکسیژن باشند و خاکستر حاصله به صورت آرام و اصولی سرد شود. استفاده از کوره های غیر استاندارد به علت غیر قابل کنترل بودن دما و شرایط غیر اصولی سرد شدن خاکستر باعث می شود که بلورهایی بی کیفیت به دست آید. شرایط سوختن بهینه سبب جدایی بهتر مواد معدنی پوسته از مواد سلولزی و لیگنین می شود و این عمل کربن زدایی خاکستر را به نحو بهتری کنترل می کند. خاکستری که از سوختن تهیه می شود قبل از اینکه با سیمان ترکیب کنند آن را آسیاب می کنند که حاصل آن یک خاکستر نرم است و آب پذیری آن خوب است که در ترکیب با سیمان ،یک بتن خوب و با کیفیت مطلوبی به دست می آید.معمولاً سیمان آسیاب نمی شود چون نرمتر شدن آن باعث می شود که آب پذیری آن بیشتر گردد و بتن حاصله از نظر خواص تاب فشاری  کیفیت خوب و استانداردی نداشته باشد.

از مهمترین خواص بتون حاصل از ترکیب خاکستر پوسته برنج با سیمان ،افزایش دوام بتن و مقاومت آن در مقابل مواد مخرب شیمیایی است.مزیت دیگر بتن حاصل از سیمان ترکیبی با RHA نسبت به سیمان پرتلند(بدون RHA) مقاومت بیشتر آن در برابر مواد های اسیدی است. بر اساس آزمایشات انجام شده افت وزنی بتون سیمان ترکیبی RHA در محلول اسید سولفوریک و اسید کلریدریک به ترتیب 13 و 8 درصد است در صورتیکه بتون سیمان پرتلند در دو محلول ذکر شده به ترتیب 27 و 35 درصد کاهش وزن دارد.به عبارتی دو محلول اسیدی باعث خوردگی بیشتر سیمان معمولی (بدون RHA) می شوند. بتنی  که وزن مخصوص کمتر از 800 کیلوگرم بر مترمکعب و تاب فشاری حدو