
دلمه برگ مو یکی از لذیذ ترین و معروف ترین غذای های ایرانی است که به عنوان پیش غذا و حتی غذای کامل به روی سفره می آید. در فصل بهار به دلیل فراوانی برگ مو تازه بیشترین زمان طبخ و صرف آن است. برای خرید برنج ایرانی و استعلام قیمت برنج هاشمی 1402 به فروشگاه گیلان کشت مراجعه کنید.
مواد لازم جهت تهیه دلمه برگ انگور:
برگ مو | به مقدار لازم |
گوشت چرخ کرده | 300 گرم |
برنج | یک پیمانه |
سبزی دلمه( گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون) به یک نسبت با گشنیز | کمی بیشتر 300 گرم |
پیاز متوسط | دو عدد |
لپه | یک پیمانه |
نمک | به مقدار لازم |
مواد لازم برای چاشنی دلمه برگ مو:
آب | یک پیمانه |
سرکه | نصف پیمانه |
شکر | یک قاشق غذا خوری |
نمک | به مقدار کم |
طرز تهیه دلمه برگ مو:
مرحله اول
برای تهیه این غذا بهتر است از برنج درجه یک ایرانی استفاده کنید که هم طعم عالی و درجه یک دارد و هم مجلسی می باشدجهت تهیه دلمه برگ مو طبق فیلم آموزشی فوق ابتدا باید لپه و برنج رو از 2 ساعت قبل جداگانه داخل آب قرار داده و اجازه می دهیم تا لپه خیس خورده و نفخ آن از بین برود. پس از آن لپه و برنج را جداگانه آبکش کرده و داخل قابلمه می ریزیم.
مرحله دوم
در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو، 2 لیوان آب به آن اضافه کرده و حرارت را زیاد کرده تا جوش آید. در این مرحله لپه ها به مرور پخته خواهد شد. پس از آن برای خارج نمودن آب اضافه، لپه ها را داخل صافی می ریزیم.
مرحله سوم
برای درست كردن دلمه برگ مو باید شروع به آماده سازی مواد دلمه برگ مو کنیم. در این مرحله سبزی دلمه اعم از: گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون گشنیز پاک نموده و داخل آبکش، شروع به شستن آن می کنیم تا آلودگی آن کاملا از بین برود.
مرحله چهارم
در این مرحله سبزی های مواد دلمه برگ مو را روی پارچه ریخته و اجازه می دهیم تا کاملا خشک شود؛ پس از آن سبزی ها را به اندازه ی مناسب خرد می کنیم. این مواد برای ایجاد عطر و طعم خوشایند بسیار مناسب می باشد.
مرحله پنجم
برنج را داخل قابلمه با نصف آب و مقدار بسیار کمی نمک ریخته و روی حرارت زیاد قرار داده تا جوش آید.
مرحله ششم
در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ انگور شروع به هم زدن برنج داخل قابلمه کرده تا به یکدیگر نچسبد و به مدت 7 دقیقه پخته و نرم شود.
مرحله هفتم
در این مرحله برای اینکه متوجه آماده شدن برنج شویم، پس از 6 دقیقه لای دندان تست کرده و در صورتی که برنج نرم شده بود، نشان دهنده ی آماده شدن برنج برای ادامه ی فرایند درست کردن دلمه برگ مو می باشد.
مرحله هشتم
پیازهارو نگینی خرد کرده و در مقداری روغن به همراه زردچوبه تفت می دهیم. اجازه میدهیم تا کمی که سبک شده و رنگ آن به طلایی تغییر کند.
مرحله نهم
پس از آن گوشت چرخ کرده را به آن اضافه نموده و سپس فلفل سیاه و نمک را به آن ضافه نموده و خوب تفت می دهیم تا رنگ گوشت تغییر کند. پس از اطمینان از پخت کامل گوشت، تابه را از روی شعله بر می داریم.
مرحله دهم
در ادامه ی فرایند طرز تهیه ی دلمه برگ مو، سبزی ها را که از قبل خرد شده، به آن اضافه کرده و تفت می دهیم. سپس برنج و لپه ها رو هم نیم پز کرده و به گوشت اضافه می کنیم. در صورت تمایل می توانید رب گوجه نیز به این مواد جهت طعم و رنگ بهتر اضافه نمایید.
مرحله یازدهم
پس از آن قابلمه ای انتخاب کرده و درون آن برگ مو را قرار داده و تا نیمه ی قابلمه آب ریخته و روی حرارت زیاد قرار داده و اجازه دهید تا جوش آید. سپس نمک داخل آب در حال جوش برگ مو ها ریخته و بعد از یک دقیقه از آب خارج کرده و آبکش می کنیم.
مرحله دوازدهم
در ادامه ی طرز پخت دلمه برگ مو، آب سرد را روی برگ ها ریخته و اجازه می دهیم تا آب اضافه ی آن خارج شود. این کار موجب شده تا برگ ها نرم شده و برای پیچیدن دلمه ها آماده شود.
مرحله سیزدهم
در این مرحله یک عدد برگ مو را روی تخته قرار داده و به اندازه ی یک قاشق مواد دلمه را روی برگ مو می ریزیم. در صورتی که برگ ها کوچک بود؛ دو برگ را کنارهم قرار می دهیم. سپس اطراف برگ را تا زده تا شبیه مربع یا بقچه شده و آن ها را درون قابلمه ای که برای این کار آماده کرده ایم، قرار می دهیم.
مرحله چهاردهم
دلمه ها را به ترتیب داخل قابلمه چیده و پس از آن به میزان دو لیوان آب و 1/2 روغن با با یکدیگر مخلوط کرده و سپس روی مواد می ریزیم. اجازه می دهیم 1 الی 2 ساعت دلمه ها پخته شوند.
مرحله پانزدهم
پس از گذشت این مدت، 1/2 لیوان سرکه و شکر در ظرفی ریخته و روی حرارت قرار می دهیم در این مدت آن را آرام به هم زده تا شکر در سرکه حل شود.
مرحله شانزدهم
در این مرحله از دستور پخت دلمه برگ انگور پس از پخته شدن دلمه ها، مخلوط سرکه و شکر را روی دلمه ها ریخته و اجازه می دهیم به مدت 30 دقیقه جوشیده و مزه دار شود.
بیشتر بخوانید: روغن زیتون برای مو
فوت وفن دلمه پیچیدن برگ مو:
برای طرز تهیه دلمه برگ مو روش های مختلفی وجود دارد، که مرسوم ترین آن مدل بقچه ای هست و در صورتی که تمایل به حالت پیچیدن رولی دارید، برگ ها را داخل آب جوش قرار داده تا جوشیده و نرم شود؛ تا برگ ها نشکند.
یکی دیگر از فوت و فن دلمه برگ مو این است که در صورتی تمایل به طعم ترش دارید، می توانید میزان سرکه را بیشتر کرده و در صورتی که علاقه به طعم شیرین دارید، میزان شکر را افزایش دهید. در ادامه به نکاتی دراین باره اشاره می کنیم.
بیشتر بخوانید: روغن زیتون برای یبوست
با نکات زیر دلمه برگ مو خوشمزه درست کنید!!
برای خوش طعم کردن دلمه برگ مو می توانید با رعایت فوت فن دلمه برگ مو، غذای خوشمزه تری تهیه نمایید. همچنین استفاده از برنج درجه یک با عطر و طعم خوشایند به این غذای ایرانی طعم ویژه ای می بخشد. برای خرید برنج درجه یک ایرانی مثل برنج هاشمی عطری، برنج صدری عطری، انواع برنج دودی ، برنج قهوه ای می توانید به سایت گیلان کشت مراجعه کنید.
در ادامه ی مقاله طرز تهیه دلمه برگ مو به فوت و فن هایی در این باره می پردازیم. با ما همراه باشید.
دلمه برگ انگور با طعم ترش و ملس
یکی از چاشنی هایی که در مواد دلمه برگ مو استفاده می شود، سکنجبین می باشد. شما می توانید برای طعم ترش و ملس از شربت سنکجبین جهت تهیه ی آن استفاده نمایید. همچنین دلمه برگ مو با رب انار نیز یکی از روش های ترش و ملس کردن این غذا می باشد. در صورتی که تمایل به متعادل کردن طعم ترش آن دارید، می توانید از شکر جهت شیرین کردن آن استفاده نمایید.
ترد شدن دلمه برگ انگور
برای ترد شدن و مجلسی شدن این غذا می توانید آن را داخل ظرفی قرار داده و آن را به مدت 2 دقیقه داخل مایکروویو، فر یا توستر بگذارید. این روش به ترد شدن این غذا کمک بسیار کمک می کند.
طعم خوشمزه تر با چاشنی دلمه برگ مو
شما می توانید برای خوش طعم کردن غذا از سبزی های تازه استفاده کرده تا عطر بهتری در هنگام پخت داشته باشد. دقت کنید که فقط از برگ تازه ی سبزی ها در این غذا استفاده نمایید.
به نقل از ویکی پدیا:
دلمه برگ مو یکی از انواع دلمه بوده و به عنوان یکی از غذاهای سنتی ایرانی شناخته میشود.معروف ترین دلمه برگ مو متعلق به شهرهایی مثل اردبیل و تبریز است که در این مناطق اکثرا دلمه را با سبزیجات معطر و کوهی تهیه می کنند.[۱] دلمه برگ بیشتر در فصل تابستان تهیه میشود. برای تهیه این غذا برگ مو (انگور)، لپه، برنج، گوشت، بلغور، و برای سبزیجات معطر از گشنیز، مرزه، شوید و تره استفاده میشود. ادویههای مورد استفاده دارچین، پودر گل محمدی، پودر فلفل سیاه، پودر فلفل قرمز و نمک و زردچوبه میباشد.
کلام آخر:
دلمه برگ مو یکی از غذاهایی است که پایه اصلی آن برنج می باشد. در این مقاله برای عطر بهتر و خوشمزه تر کردن این غذای مجلسی نکات بسیاری ذکر شد؛ تا بتوانید تجربه ی خوبی از سرو و پخت دلمه برگ انگور داشته باشید. همچنین می توانید برای خرید روغن زیتون و خرید کره بادام زمینی طبیعی به بخش محصولات سایت گیلان کشت مراجعه کنید.
سوالات متداول
1- برای طعم بهتر دلمه برگ مو از چه چاشنی می توان استفاده نمود؟
برای طعم بهتر می توانید از سبزی تازه مانند گشنیز، نعنا و ترخون در مواد چاشنی دلمه برگ مو استفاده کنید.
2- چه روش هایی برای ترد و مجلسی شدن دلمه برگ انگور می توان استفاده نمود؟
شما می توانید دلمه را در مدت 2 دقیقه داخل فر، مایکروویو یا تستر قرار دهید تا ترد و مجلسی شود.
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:3 ستاره
امتیاز بینندگان:3 ستاره
سلام.میشه روی مواد آب رب بریزیم؟
اگه مقدار لازم رو میدونستم نمیومدم تو سایتت😐😐
ممنون