آش یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است. غذایی خوش عطر و بو و خوش رنگ و لعاب. آش را می توان از آن دسته غذاهایی دانست که ساده و خودمانی است و با بسیاری از مواد غذایی دوستی و همنشینی دارد. خلاصه که به قول شاعر «بهر آش است آشنایی او». قرار است از میان همه ی آش ها برویم سراغ آشی که شاید کمتر اسم و رسم آن را شنیده اید. می خواهیم برویم سراغ آش سیرابی. آشی مقوی که سرشار از ویتامین و کلسیم است و انگار آبی است بر آتش بسیاری از بیماری ها و ناخوشی ها. در ادامه ی مقاله گیلان کشت به طرز تهیه ی آش سیرابی خواهیم پرداخت.
مواد لازم
سیرابی | 1 عدد |
نخود | 1 پیمانه |
جو پوست کنده | 2 پیمانه |
لوبیا چیتی | 1 پیمانه |
عدس | 1 پیمانه |
سیر | 2 حبه |
پیاز | 2 عدد |
کشک | 1 پیمانه |
پیاز داغ برای تزئین روی آش | به میزان لازم |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
چوب دارچین | 1 تکه |
پودر سیر | به میزان لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
طرز تهیه آش سیرابی
از آش سیرابی گفتیم و مواد اولیه ی آن را هم شناختیم. حالا بیایید تا برایتان بگوییم که این معجون خوش و آب و رنگ و مفید چگونه پخته می شود. این شما و این آش سیرابی.
• از شب قبل حبوبات مورد نظر برای آش سیرابی را خیس کنید. در این مدت چند بار نیز آب حبوبات را تعویض کنید تا هم نفخ آنها گرفته شود و هم خیلی زودتر پخته شوند.
• سیرابی را بسیار دقیق پاک کنید. پس از پاک کردن، سیرابی ها را خوب شسته و خرد کنید.
• حالا وقت پختن سیرابی هاست. در این مرحله سیرابی ها را به همراه پیاز و حبه های سیر و چوب دارچین داخل قابلمه بریزید. روی مواد را با آب بپوشانید و بگذارید که سیرابی خوب پخته شود. مرحله ی پخت سیرابی تقریبا 4 تا 5 ساعت طول می کشد.
• نوبت به حبوبات می رسد. حبوبات را آبکش کنید. نخود و لوبیا را به همراه آب داخل قابلمه بریزید تا کم کم نرم و پخته شوند.
• قابلمه دیگری را آماده کنید و جو را همراه با مقداری آب داخل قابلمه بریزید. لازم است که جو نیز به اندازه ی کافی پخته شود. می توانید در همین مرحله عدس را نیز به قابلمه ی جو اضافه کنید.
• وقتی نخود و لوبیا خوب پخته شدند، می توانید آنها را به قابلمه ی عدس و جو اضافه کنید.
• نوبتی هم باشد، نوبت سیرابی های پخته شده است. سیرابی ها را آبکش کنید و همراه با مقداری آب، به قابلمه ی حبوبات اضافه کنید. یادتان باشد که حرارت اجاق را کم کنید تا آش سیرابی شما خوب جا بیفتد و آماده شود.
• مگر می شود از پیاز داغ گذشت؟ پس بروید سراغ پیاز و آن را به صورت خلالی خرد کنید. پیازهای خلالی را با کمی روغن و زردچوبه و همچنین پودر سیر خوب تفت دهید. وقتی پیاز حسابی سبک و طلایی شد، نعنا خشک را اضافه کنید و هم بزنید.
• ترکیب خوشرنگ و خوش عطر و بوی پیاز داغ و نعنا داغ را به آش سیرابی اضافه کنید و کاملا هم بزنید. حالا کمی کشک و فلفل سیاه را هم به آش اضافه کنید و حسابی مواد را با هم مخلوط کنید. نمک آش را هم در همین مرحله اندازه بگیرید. وقتی همه چیز اندازه و برقرار بود، به آش اجازه بدهید که نیم ساعت روی حرارتِ ملایم بماند تا حسابی طعم دار شود و جا بیفتد. البته از آنجا که ممکن است آش شما ته بگیرد، هر چند دقیقه احوال آش سیرابی را بپرسید و آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
• وقتی آش آماده شد، آن را داخل کاسه ی مورد نظر بریزید و با پیاز داغ و دیگر مواد تزئینی، آن را تزئین کنید تا زیباتر شود.
به به! این هم از آش سیرابی خوشمزه و لذیذ شما! نوش جان شما و هر کسی که آن را می خورد.