برنج یکی از غذاهای مورد علاقه ی مردم در تمام دنیا است. در بسیاری از کشور ها، همانند کشور ما، برنج از غذاهای اصلی مردم می باشد. بیشتر غذاهای ما ایرانی ها در کنار برنج سرو می شوند. برنجی که اغلب ما ایرانی ها از آن استفاده می کنیم، برنج سفید می باشد. اما برنج قهوه ای چیست و جوانه برنج قهوه ای چه مصارفی دارد؟ برنج قهوه ای همان برنج سفید است اما تفاوت های کوچکی با آن دارد.
هر دانه ی برنج در چند لایه پوست نازک قرار گرفته است؛ هنگامی که برنج را می چینند و دانه های آن را از ساقه جدا می نمایند، تمام پوست ها را از برنج جدا و به اصطلاح برنج را سفید می کنند. اما برای تهیه برنج قهوه ای، لایه ای از پوست برنج را که همان بوس برنج است را از آن جدا نمی کنند.
این امر سبب می شود مواد مغذی و ویتامین های موجود در سبوس برنج، روی دانه های برنج باقی بماند. از آنجایی که سبوس برنج حاوی مواد معدنی و مغذی بسیار زیادی می باشد از این رو برنج قهوه ای پر خاصیت تر از برنج سفید است. در بسیاری از کشور های آسیای شرقی، برنج قهوه ای هنوز هم جایگزین برنج سفید می باشد. از این رو بسیاری از افراد معتقدند یکی از دلایل زیبا و شفاف بودن پوست مردم آسیای شرقی، استفاده ی آن ها از برنج قهوه ای می باشد.
چگونه می توان جوانه برنج قهوه ای را تهیه کرد
اما جوانه برنج قهوه ای چیست و چه مصارفی دارد؟ برای تهیه ی جوانه برنج قهوه ای در خانه کافیست یک فنجان از شلتوک برنج را در ظرفی پر از آب بریزیم.
پس از دوازده ساعت، آب برنج را عوض می کنیم و مجددا ظرف را پر از آب می کنیم. مجدا پس از دوزاده ساعت، دوباره آب برنج را تعویض می کنیم. همین عمل را بین دو تا سه بار تکرار می کنیم.
کم کم برنج جوانه می زند. در بسیاری از مواقع جوانه زدن برنج بیش از سه روز به طول می انجامد. هنگامی که برنج جوانه زد می توان آن را در یخچال نگه داری نمود. بسیاری از مردم جوانه برنج را خشک و یا به صورت پودر درآورده و در طبخ برخی از غذاها و یا هنگام سرو سالاد از آن استفاده می کنند.
جوانه زدن شلتوک برنج در زمان کوتاهی رخ می دهد اما به طور کلی، این فرآیند به جنس دانه برنج بستگی دارد. این جوانه خواص فراوانی دارد؛ در ادامه به فواید و موارد مصرف آن می پردازیم.
جوانه برنج قهوه ای چه خواصی دارد
جوانه برنج قهوه ای سر شار از مواد معدنی و ویتامین های ضروری برای حفظ سلامت می باشد. از جمله ویتامین های موجود در جوانه برنج قهوه ای می توان به ویتامین های گروه ب اشاره کرد که موجب حفظ سلامت پوست، مو و اعصاب می گردد.
از دیگر خواص این جوانه، مقوی بودن و چاق کننده بودن آن است. مصرف جوانه برنج قهوه ای در بهبود لاغری مفرط نقش بسزایی دارد. این جوانه برای افراد مبتلا به دیابت جایگزین مناسبی برای برنج سفید می باشد.
همچنین به دلیل داشتن مقدار بالایی از آنتی اکسیدان، سبب جلوگیری از مبتلا شدن به سرطان می گردد. آنتی اکسیدان موجود در جوانه برنج قهوه ای از حملات قلبی نیز جلوگیری می نماید. این جوانه حاوی ماده ای ارزشمند به نام اسید گاما آمینوبوتیریک می باشد.
این ماده از ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر و دیگر بیماری های مربوط به سیستم اعصاب جلوگیری می کند. فیبر از دیگر ماده های ارزشمند موجود در برنج قهوه ای و جوانه اش می باشد. فیبر موجب حفظ سلامت دستگاه گوارش می گردد.
مصرف این ماده ی غذایی ارزشمند، برای سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش ضرورت دارد. از دیگر فواید بی نظیر جوانه برنج قهوه ای می توان دارا بودن ملاتونین، یا هورمون خواب، و وجود دو ماده ی مهم به نام های گلوتامین و گلیسیرین را نام برد که سبب بهبود افسردگی و استرس می گردند.