وقتی از برنج کامل که به آن جو هم می گویند لایه اولیه اش که آن را شلتوک می نامند، برداشته می شود برنج قهوه ای سبوس دار به دست می آید. برنج اولیه چند لایه است که از برداشتن لایه بعدی آن ، برنج سفید حاصل می شود. برنج قهوه ای یک غلات کامل است. زمان پخت برنج قهوه ای به علت داشتن سبوس بیشتر از برنج سفید است و برای پختن برنج قهوه ای هم نیاز به آبکشی نیست چون باعث می شود بخش زیادی از مواد مغذی آن خارج گردد. برنج قهوه ای یک برنج پر خاصیتی است که در پیشگیری و درمان خیلی از بیماری ها چون بیماریهای قلبی ، دیابت ، فشارخون ، سرطان و….مفید است. برنج قهوه ای با داشتن فیبر ، سلنیوم و ویتامین های A ، C و E که به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی و یا محرک آنتی اکسیدان عمل می کنند در نابودی سلول های سرطانی موثر است. برنج سفید کالری بیشتری دارد و چاق کننده است و برنج قهوه ای کالری کمتری دارد و در کاهش وزن افراد مفید است چون دیرهضم و احساس سیری به فرد می دهد. افرادی که مبتلاء به سرطان هستند مثل خانم هایی که به سرطان پستان مبتلایند برای عدم برگشت سرطان بعد از درمان نیاز دارند چاق نشوند و باید در رژیم غذایی شان موادی را انتخاب کنند که کم کالری و ضدچاقی باشد که برنج قهوه ای مناسبترین است. در کل وجود آنتی اکسیدان در بدن خیلی خوب است چون با رادیکال های آزاد که در تخریب سلول های سالم دخیلند مقابله می کنند تا از تکثیر سلول های نابجا ، سرطانی و بروز عفونت های مزمن پیشگیری نمایند. برای خرید برنج قهوه ای درجه یک و سایر برنج های ایرانی مثل هاشمی عطری، برنج صدری عطری و انواع برنج دودی به بخش محصولات سایت گیلان کشت مراجعه کنید.
چگونه برنج قهوه ای از سرطان جلوگیری می کند؟
برنج سفید بر خلاف برنج قهوه ای دارای مواد مغذی کمتری است و زیاده روی در مصرف آن باعث ابتلاء به بیماریهای قلبی ، دیابت ، چاقی ، افزایش کلسترول بدخون می شود.
ارزش غذایی برنج سفید و برنج قهوه ای در 100 گرم (پخته):
نوع برنج | برنج سفید | برنج قهوه ای |
کالری | 266 | 218 |
پروتئین(گرم) | 5 | 4.5 |
کربوهیدرات(گرم) | 58.6 | 45.8 |
فیبر(گرم) | 0.5 | 3.5 |
چربی (گرم) | 0.4 | 1.6 |
اسیدهای چرب غیر اشباع (گرم) | 0.1 | 0.6 |
کلسترول(گرم) | 0 | 0 |
خواص ضد سرطانی برنج قهوه ای
برنج قهوه ای با داشتن فیبر و آنتی اکسیدان های قوی در پیشگیری از سرطان های پستان ، سرطان روده و سرطان خون خیلی مفید است. فیبر موجود در برنج قهوه ای به سموم و سلول های سرطانی می چسبد و مانع جذب آن از طریق جداره روده می شود. آنتی اکسیدان های قوی برنج قهوه ای با رادیکال های آزاد به شدت مبارزه می کنند و از بروز سرطان ها و عفونت های بدنی جلوگیری می کنند. رادیکال های آزاد محصول جانبی متابولیسم سلولی هستند که می توانند به سلول های سالم صدمه بزنند و آنها را تبدیل به سلول های سرطانی بکنند. یک مطالعه تحقیقی ثابت کرده است که سبوس موجود در برنج قهوه ای دارای فنل های اصلی چون تریسین ،فرولیک اسید و کافئیک اسید است که در مهار و کنترل تکثیر سلول های سرطان سینه و روده خیلی موثر است.این فنل ها در برنج سفید در سطح خیلی پایین تری وجود دارند. علاوه بر خاصیت ضد توموری برنج قهوه ای ، جوانۀ آن هم اثر بسزایی در از بین بردن سلول های سرطانی دارد. مطالعات نشان داده است که جوانه برنج قهوه ای هم یک حالت پیشگیرانه درتولید سلول های سرطانی دارد و برای جلوگیری از سرطان خون موثر است.
ماده دیگری به نام سلنیوم در برنج قهوه ای است که به همراه فیبر موجود در برنج برای درمان بیماران مبتلاء به سرطان روده بزرگ مفید است. و ثابت شده که سلنیوم از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. سلنیوم هم نوعی آنتی اکسیدان است که به همراه ویتامین E نقش آنتی اکسیدانی خود را تکمیل می کند که علاوه بر مبارزه با سرطان برای درمان بیماریهای قلبی ، تنگی نفس و تسکین درد و التهابات مفاصل و استخوان ها هم مفید ا