چای سبز در طب سنتی ارزش دارویی و درمانی بسیار بالایی دارد. زیرا این چای سرشار از خواص بسیار مهم برای بدن می باشد. شاید گمان کنید این چای، یک چای متفاوت با چای سیاه است؛ اما در حقیقت این گونه نیست. گیاه چای سبز و چای سیاه یکی است. در واقع این چای همان چای سیاه است، با این تفاوت که قبل از خشک شدن گیاه چای و زمانی که هنوز برگ های گیاه چای سبز هستند، چیده می شود.
این چای سرشار از انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها است که برای بدن بسیار مفید می باشد. ارزش دارویی و ارزش غذایی این چای خوش عطر در حدی بالاست که می توان از آن برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده کرد. حتما به خوبی می دانید که این چای در کشور ما جایگاه بسیار ویژه ای دارد. در این بخش می خواهیم به بررسی ارزش غذایی، خواص چای سبز و به طور کلی هر آنچه که باید در مورد این چای بدانید، بپردازیم. با ما همراه باشید.

 

چای سبز خواص بیشماری دارد

 

ارزش غذایی چای سبز

 

چای سبز ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. در ترکیبات این چای پرفایده، ویتامین هایی نظیر ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین C و ویتامین E یافت می شود. حتما به خوبی می دانید که هر کدام از این ویتامین ها چه نقش مهمی در سلامت بدن دارند. البته ارزش غذایی این چای پرخاصیت به همین ویتامین ها ختم نمی شود؛ بلکه دارای ترکیبات موثر دیگری نیز می باشد. آمینو اسیدهای مهم مانند تانین، باتریک اسید و همچنین لیگانین، آلکانوئیدهای زانتیک مثل آدنین، دی متیل زانتیک، تئوبرومین، تئوفیلین، زانتین، پکتین، ساکارید کلروفیل، تری تریپین ساپونینز و… همگی جزو ترکیبات این چای به حساب می آیند.
با توجه به اینکه سلامت بدن تا حد زیادی به مصرف ویتامین ها، املاح و مواد مغذی بستگی دارد، می توان گفت نوشیدن این چای تاثیر مثبتی در سلامت عمومی بدن می گذارد. اما برای اینکه بدانید هر کدام از این ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این چای چه وظیفه و چه عملکردی در بدن دارند، در ادامه به بررسی خواص این چای می پردازیم.

 

 

با خواص چای سبز برای سلامت بدن آشنا شوید

 

چای سبز چه خواصی دارد؟ آیا با خواص این چای خوش عطر و دلنشین آشنایی دارید؟ بسیاری از افراد به طور کلی و عمومی می دانند که چای سبز یکی از چای های بسیار پر فایده برای بدن است. اما به طور دقیق نمی دانند که این چای چه عملکردی در بدن دارد و چگونه به حفظ سلامت اندام های بدن کمک می کند. با توجه به اینکه این چای سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان است، به بررسی خواص شگفت انگیز آن می پردازیم.

 

۱- چای سبز برای مبارزه با پیری زودرس

 

یکی از بهترین ویژگی ها و خواص این چای برای بدن، مبارزه با پیری زودرس است. رادیکال های آزاد در بدن، باعث تخریب سلول های پوستی می شوند. بنابراین ممکن است پیری زودرس با فعالیت این رادیکال ها در پوست اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از این اتفاق، مصرف آنتی اکسیدان کمک زیادی به مقابله با این رادیکال های آزاد می کند. همانطور که می دانید این چای سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز، رادیکال های آزاد را خنثی می کنند و از آسیب سلولی و پوستی در بدن جلوگیری می کنند. به همین علت باید گفت مصرف این چای از بروز پیری زودرس و چین و چروک های پوستی جلوگیری می کند.

 

 

۲- چای سبز برای تامین انرژی مورد نیاز بدن

 

یکی از بهترین ویژگی ها و خواص این چای برای بدن؛ محرک بودن است. در این چای مقدار قابل توجهی کافئین و تانین وجود دارد. این دو ترکیب خستگی و خواب آلودگی را از بین می برند و به افزایش سطح انرژی در بدن کمک می کند. به همین علت کسانی که می خواهند انرژی بالایی داشته باشند و یا شغل آنها به گونه ای است که نیاز به هوشیاری بالا دارند، می توانند از چای سبز برای برطرف کردن خستگی و خواب آلودگی و همچنین تامین انرژی مورد نیاز بدن استفاده کنند.

 

۳- چای سبز برای تقویت سیستم ایمنی بدن

 

یکی دیگر از ویژگی های این چای برای بدن، کمک به تقویت سیستم ایمنی است. ترکیبات موجود در این چای از ابتلای بدن به بسیاری از ویروس ها و میکروب ها جلوگیری می کند و بدن را در برابر آسیب این عوامل، ایمن می کند. همچنین باید بگوییم ترکیبات این چای دارای خاصیت ضد با کتری می باشند. به همین علت با مصرف آن بدن از ابتلا به بسیاری از بیماری های میکروبی و ویروسی در امان است.

 

۴- چای سبز برای جلوگیری از ابتلا به سرطان

 

سرطان بیماری بسیار خطرناک و گاهی اوقات کشنده ای است که سلامت انسان را به شدت تحت تاثیر خودش قرار می دهد. یکی دیگر از خواص و ویژگی های این چای برای بدن، خاصیت ضد سرطانی بودن آن است. همانطور که مصرف این چای فعالیت رادیکال های آزاد در بدن را خنثی می کند، از بروز انواع سرطان در بدن نیز جلوگیری می کند. همچنین مصرف این چای، ریسک ابتلا به انواع سرطان ها را در بدن کاهش می دهد.

 

۵- چای سبز برای مبارزه با کلسترول خون

 

یکی دیگر از ویژگی های این چای برای بدن، مبارزه با کلسترول خون است. ترکیبات موجود در این چای دارای خاصیت قلیایی می باشند. به همین علت مصرف این چای به برطرف کردن چربی و کلسترول خون کمک می کند.

 

 

۶- چای سبز برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی

 

قلب وظایف بسیار مهمی در بدن دارد. به همین علت حفظ سلامت این عضو مهم اهمیت بسیار زیادی دارد. از دیگر ویژگی های این چای، کمک به حفظ سلامت قلب و عروق است. مصرف چای سبز از تشکیل لخته خون و غلظت خون در قلب و عروق جلوگیری می کند. همچنین ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی را در بدن کاهش می دهد. به همین علت پیشنهاد ما به شما این است که برای حفظ سلامت قلب و عروق بدن خود، از این چای پرخاصیت استفاده کنید.

 

۷- چای سبز برای مبارزه با دیابت

 

دیابت یکی از مشکلات بسیار شایعی است که افراد زیادی را به خود درگیر می کند. از جمله خواص دیگر این چای برای بدن، کنترل دیابت و کاهش سطح گلوکز خون است. وجود آنتی اکسیدان در این چای و همچنین عملکرد ویژه آن برای بدن باعث شده تا با مصرف آن، بیماری دیابت به خوبی کنترل شود. همچنین ترکیبات موجود در این چای باعث کمک به تجزیه شکر در بدن می شود که در نهایت به جلوگیری از ابتلا به دیابت و کنترل آن کمک می کند.

 

۸- چای سبز برای کاهش وزن

 

حتما بارها و بارها شنیده اید که می گویند چای سبز برای کاهش وزن و چربی سوزی گزینه مناسبی است. این چای به افزایش متابولیسم در بدن کمک می کند. همچنین چربی سوزی را در بدن افزایش می دهد و باعث لاغری و کاهش وزن می شود.

 

۹- چای سبز برای دفع سموم بدن

 

خستگی، کسلی، بی انرژی بودن و… همگی نتیجه تجمع سموم در بدن است. زمانی که سموم مختلف در بدن تجمع پیدا کنند، مشکلات بسیار زیادی برای بدن به وجود می آید. چای سبز به دفع سموم بدن کمک می کند و بدن را از تمامی سموم مضر و خطرناک پاکسازی می کند.

 

چای سبز یک دمنوش پرخاصیت

 

 

زمان مناسب برای صرف چای سبز چه زمانی است؟

 

حال که با خواص شگفت انگیز چای سبز آشنا شدید، می خواهیم در خصوص بهترین زمان مصرف آن اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. اگر شما هم جزو افرادی هستید که از نوشیدن این چای لذت می برند، باید بگوییم بهترین زمان برای صرف این چای، در هنگام شروع روز است. از آنجایی که این چای پرخاصیت، محرک و انرژی زا است مصرف آن در شروع روز می تواند گزینه بسیار مناسبی باشد. زیرا انرژی شما برای انجام فعالیت های روزانه را تامین می کند.

 

همچنین شما می توانید در وعده عصرانه و هنگام ورزش این چای را میل کنید. چای سبز را جایگزین آب در بطری بریزید و ما بین تمرینات ورزشی و هنگام پیاده روی آن را میل کنید. بنابراین شما می توانید این چای را صبح ها و عصرها میل کنید تا از خواص بینظیر آن برای بدن بهره مند شوید.

 

 

چای سبز را بعد از غذا بخوریم یا قبل از غذا؟

 

یکی از نکات مهم دیگری که در خصوص استفاده از چای سبز باید رعایت کنید این است که هرگز آن را با معده خالی میل نکنید. بهتر است چای سبز را به عنوان میان وعده میل کنید. حتی اگر می خواهید این چای را در ساعات اولیه روز میل کنید، بهتر است تا یک ساعت بعد از صرف صبحانه آن را میل کنید. طبق تحقیقات انجام شده، مصرف این چای بلافاصله بعد از صرف غذایی، مانع جذب ویتامین ها و آهن می شود. همچنین مصرف آن با معده خالی، باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی می شود.

 

به همین علت شما باید چای سبز را در زمان مناسب میل کنید تا بتوانید از خواص بینظیر آن برای بدن بهره مند شوید. به خاطر داشته باشید که مصرف این چای در زمان نامناسب نه تنها به بدن فایده ای نمی رساند، بلکه باعث بروز مشکلات دیگری نیز می شود. به همین علت حتما آن را در زمان مناسب میل کنید.

 

 

 

چای سبز را با چی بخوریم؟

 

بسیاری از افراد مایلند تا به همراه این چای از شیری کننده های مختلفی استفاده کنند. برخی دیگر نیز دوست دارند تا چای سبز را بدون هیچ شیرین کننده ای میل کنند. اگر مایلید تا به همراه این چای دلچسب از شیرین کننده استفاده کنید، می توانید به سراغ شیرین کننده های طبیعی بروید.
از جمله بهترین شیرین کننده هایی که می توانید در کنار این چای استفاده کنید، عسل است. عسل هم برای بدن خواص بسیار زیادی دارد و هم به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در کنار این چای گزینه مناسبی است. اگر می خواهید از ادویه جات و دارو گیاهی های مختلف برای مطلوب تر شدن طعم این چای استفاده کنید، می توانید گل محمدی، زنجبیل، دارچین، لیمو، نعناع و… را به همراه این چای دم کنید و از طعم و مزه دلچسب آن لذت ببرید.

 

 

آشنایی با اصولی صحیح دم کردن چای سبز – چای سبز را چگونه دم کنیم؟

 

برای اینکه بتوانید از خواص چای سبز برای بدن بهره مند شوید، باید آن را اصولی دم کنید. برای دم کردن صحیح این چای به نکات و موارد زیر توجه کنید.
ابتدا باید به ظرف یا قوری که در آن چای را دم می کنید، توجه داشته باشید. بهترین ظرف برای دم کردن این چای، قوری شیشه ای یا فلزی است.. پس از اینکه ظرف مورد نظرتان را انتخاب کردید باید مقدار مناسبی از این چای را در قوری بریزید. با توجه به تعداد افرادی که می خواهند این چای را میل کنند، مقدار مناسبی از چای را در نظر بگیرید.

 

اگر می خواهید طعم دمنوش چای سبز شما به تلخی بزند یا غلیظ تر شود، می توانید آب جوش کمتری روی آن بریزید. اما اگر نمی توانید طعم تلخی بیش از حد را تحمل کنید، می توانید آب جوش بیشتری روی آن بریزید. نکته مهمی که در اینجا وجود دارد، این است که شما نباید آب در حال جوش را روی چای بریزید. بهتر است آب را جوش بیاورید و زیر شعله را خاموش کنید. سپس چند دقیقه صبر کنید (حدودا ۵ دقیقه) سپس آب جوش را به چای اضافه کنید و آن را دم کنید. حالا باید زیر شعله گاز را روشن کنید و قوری چای را روی کتری یا روی سماور قرار دهید تا دمنوش شما به خوبی دم بکشد.

 

همچنین شما می توانید این چای را در لیوان های مخصوص دمنوش با همین ترتیب تهیه کنید و بعد از گذشت یک ربع آن را میل کنید. اگر می خواهید برای عطر و طعم بهتر به جای سبز، ادویه جات اضافه کنید، بهتر است تا هنگام دم کردن چای این کار را انجام دهید. زمانی که چای شما آماده شد، آن را با شیرین کننده دلخواهتان میل کنید.

 

 

میزان مصرف چای سبز باید چقدر باشد؟

 

همانطور که می دانید، زیاده روی کردن در مصرف هر ماده خوراکی، نتیجه معکوس می دهد. بهتر است برای مصرف مواد غذایی و مواد خوراکی اعتدال را رعایت کنید. چای سبز هم از این موضوع مستثنا نیست. اگر در مصرف این چای زیاده روی کنید، قطعا پیامدها و عوارض بدی برای بدن شما خواهد داشت. پس حتما سعی کنید تا این چای را در حد اعتدال مصرف کنید.
به طور کلی شما می توانید در هفته سه یا چهار روز دمنوش چای سبز میل کنید. بهتر است تا روزانه بین یک الی سه فنجان از این دمنوش را میل کنید. حتما سعی کنید تا این چای را در حد اعتدال مصرف کنید تا برای بدنتان مشکلی پیش نیاید. در این صورت شما می توانید از خواص شگفت انگیز این چای برای بدن بهره مند شوید.

 

 

چای سبز چه مضراتی دارد؟

 

خوب است تا بدانید گاهی ممکن است همین ترکیبات مفیدِ موجود در چای سبز برای بدن مضراتی نیز به همراه داشته باشند. یکی از عوارض این چای برای بدن، کافئین بالای آن است. همانطور که می دانید مصرف بالای کافئین مشکلات متعددی را برای بدن به وجود می آورد. از جمله این مشکلات می توان به اضطراب، مشکلات گوارشی و معده، اختلال در خواب، سردرد و… اشاره کرد.

 

گاهی ممکن است کافئین بالای این چای باعث سقط جنین در خانم های باردار شود. به همین علت خانم های باردار باید با احتیاط و مشورت پزشک از این چای استفاده کنند. یکی دیگر از مضرات این چای برای بدن، کاهش جذب آهن است. در ترکیبات چای سبز، مقدار قابل توجهی کاتچین وجود دارد. کاتچین مانع جذب آهن در بدن می شود. به همین علت ممکن است تا در افرادی که کم خونی دارند، باعث ابتلا به مشکلات دیگر و فقر آهن شود. بنابراین اگر قصد دارید تا از این دمنوش استفاده کنید، حتما مضرات آن برای بدن را در نظر بگیرید و جوانب احتیاط را رعایت کنید.

 

با انواع چای سبز و تفاوت های آنها آشنا شوید

 

چای سبز هم مانند هر چای دیگر دارای انواع مختلفی می باشد. اما تفاوت این چای با سایر چای ها در این است که بر اساس گیاه و یا شکل ظاهری تقسیم بندی نمی شود. بلکه بر اساس منطقه ای که کشت شده است، تقسیم بندی می شود. یکی از کشورهایی که می توان آن را به عنوان قطب اصلی تولید چای سبز در نظر گرفت، ژاپن است.اما این چای در کشورهای دیگری مانند چین، اندونزی، ایران و… نیز کشت می شود. همانطور که می دانید شرایط آب و هوایی هر کشور و هر منطقه با دیگری متفاوت است. به همین علت چای سبز نیز از نظر منطقه ای که در آن کشت می شود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود.

 

• گیوکورو
یکی از انواع چای سبز ژاپنی،گیوکورو است. این چای تلخی کمتری در مقایسه با انواع دیگر دارد؛ زیرا کافئین آن کمتر است. همچنین رنگ آن، سبز پررنگ است.

 

• سنچا
یکی دیگر از انواع این چای در بازار، سنچا است. مزه این چای بسیار تلخ است و رنگ آن تقریبا سبز روشن است. این چای قیمت ارزان تری در مقایسه با سایر چای های موجود در بازار دارد.

 

• بانچا
این چای طعم بسیار تلخ و گسی دارد. همچنین قیمت آن ارزان تر است و رنگ آن مایل به قهوه ای و طلایی می باشد.

 

• ماچا
رنگ سبز و زیبای چای ماچا این نوع چای را از دیگر چای های موجود در بازار جدا کرده است. این چای طعم مطلوبی دارد و تلخی آن اصلا زیاد نیست. به همین علت به چای تشریفاتی معروف است.

 

 

• گنمایچا

رنگ و طعم و عطر این چای بسیار معروف است به همین علت در کشور ژاپن از این چای به عنوان چای مجلسی و برای پذیرایی از مهمان ها استفاده می شود.

 

 

از گیاهان عطری برای صرف چای سبز استفاده کنید

 

 

تفاوت چای سبز ایرانی با خارجی

 

همانطور که در بخش قبلی نیز به این موضوع اشاره کردیم، چای سبز بر اساس نوع منطقه ای که کشت می شود، انواع مختلفی دارد. قطب اصلی کشت این چای در کشور ژاپن است که ما در بخش قبلی انواع چای سبز ژاپنی را بررسی کردیم. حال می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که چای سبز ایرانی و خارجی چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟

 

• طعم
یکی از اصلی ترین تفاوت های چای سبز ایرانی و خارجی در طعم آن است. آب و هوای منطقه، در طعم این چای ها تاثیر زیادی می گذارد به همین علت باید گفت چای های ایرانی، تلخی کمتری در مقایسه با چای های ژاپنی دارند.

 

• قیمت
از دیگر تفاوت های این دو چای با یکدیگر، قیمت آن است. همانطور که متوجه شدید، انواع چای سبز ژاپنی دارای قیمت های مختلفی است. اما به طور کلی چای ایرانی در مقایسه با چای ژاپنی دارای قیمت ارزان تر و مناسب تری می باشد. زیرا چای ایرانی هزینه واردات ندارد.

 

• رنگ
از دیگر تفاوت های چای سبز ایرانی با خارجی، رنگ آن است. معمولا چای ایرانی دارای رنگ بهتری در مقایسه با چای خارجی است.

 

 

چه کسانی نباید چای سبز مصرف کنند؟

 

در خصوص موارد منع مصرف چای سبز در بخش قبلی توضیحاتی دادیم. حال باید به بررسی این موضوع بپردازیم که چه کسانی نباید از این دمنوش استفاده کنند.

 

• کسانی که مشکلات قلبی دارند
کسانی که مشکلات قلبی دارند و ضربان قلب آنها نامنظم است، نباید از این دمنوش استفاده کنند. زیرا باعث افزایش ضربان قلب می شود.

 

• کسانی که مشکل بی خوابی دارند
کسانی که مشکلات بی خوابی دارند و خواب آنها بسیار کم است، باید در مصرف این چای احتیاط کنند. زیرا چای سبز کافئین زیادی دارد و باعث بی نظمی و اختلال در خواب می شود.

 

• کسانی که سردرد دارند
به طور کلی مصرف این دمنوش ممکن است باعث سردرد شود. به همین علت کسانی که سردردهای مکرر دارند، نباید از این دمنوش زیاد استفاده کنند.

 

• کسانی که کم خونی دارند
کسانی که کم خونی دارند، بهتر است از این چای استفاده نکنند.. زیرا این چای جذب آهن را در بدن کاهش می دهد و باعث ابتلا به فقر آهن می شود. ترکیبات موجود در این چای مانع جذب آهن می شوند و در نهایت باعث دفع آهن مواد غذایی دریافتی خواهد شد. بهتر است تا این افراد از دمنوش چای سبز با احتیاط استفاده کنند.

 

• خانم های باردار
بهتر است خانم های باردار در مصرف این دمنوش اعتدال و احتیاط را رعایت کنند. زیرا این دمنوش خطر سقط جنین را به دنبال دارد