اگر شما هم از آنهایی هستید که عاشق خوراکی های محلی هستید و خوراکی های محلی را بخش مهمی از طبیعت و زیبایی های طبیعت می دانید، در این مقاله با ما همراه باشید. قرار است به سراغ یکی از خوشمزه ترین و اصیل ترین خوراکی های گیلان برویم. می خواهیم از نان برنجی گیلان بگوییم و شما را با پخت این نان خوشمزه آشنا کنیم. شما می توانید این نان برنجی را با تهیه برنج ارزان نیز پخت کنید.
از نان برنجی گیلان چه می دانید؟
این نان آنقدر خوش عطر و بو است که مطمئنیم بوی خوشش از این متن بیرون می آید و به مشامتان می رسد. نانی که عطر دلپذیر و طرز پختش یادآور طبیعت زیبای گیلان و میراث معنوی این استان است.
می گویند از زمان های دور که کشت برنج در گیلان شروع شد، پخت نان های مختلف با آرد برنج نیز آغاز شد و رواج پیدا کرد. نان برنجی گیلان آنقدر خوشمزه و پرطرفدار بود که از همان روزگاران، چرخ اقتصاد بعضی خانواده ها را می چرخاند. زنان خانواده این نان را می پختند و مردان در سحرگاه نان ها را برای فروش به بازارها می بردند و شب هنگام باز می گشتند. این نان خوشمزه هنوز هم طرفداران پر و پا قرصش را دارد و این طرفداران آنقدر زیاد و عزیز هستند که تصمیم گرفتیم، دستور پخت نان برنجی گیلان را اینجا بگذاریم.
مواد لازم جهت پخت نان برنجی گیلان
وقتش رسیده که برویم سراغ مواد لازم برای تهیه ی این نان خوشمزه. خوب است بدانید که مواد اولیه ی این نان، خیلی ساده است و در هر خانه و کاشانه ای پیدا می شود. این مواد عبارتند از:
آرد برنج | نیم کیلو |
آرد گندم | 250 گرم |
نمک | به میزان لازم |
آب جوش | به مقدار لازم |
ساج یا تابه ی سفالی یا تنور سفالی و یا تابه ی معمولی دستور پخت نان برنجی گیلان
1 .همان اول کار باید در یک قابلمه مقداری آب بریزد. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب قابلمه به جوش بیاید. در همان فاصله که آب توی قابلمه است و برای جوشیدن آماده می شود، شما آرد برنج را با دقت در ظرفی الک کنید. بعد که کار الک کردن تمام شد و آبِ درون قابلمه جوش آمد، خمیر نان برنجی را درست کنید. نکته ی مهم یا یکی از فوت های کوزه گری برای درست کردن این نان، این است که آب جوش را کم کم به خمیر اضافه کنید تا خمیرتان کمی سفت شود.
2 .بعد از اینکه خمیر نان برنجی گیلان را آماده کردید، آن را به اندازه های کوچک و گرد تقسیم کنید. خمیرهای کوچک و گرد شما بهتر است اندازه ی یک پرتقال یا سیب باشد. نکته ی مهم این است که قطر این خمیر های کوچک و گرد باید دو سانتی متر باشد. حالا وقتش رسیده که این خمیرهای گرد و کوچک را دانه دانه بردارید و روی یک سطح صاف قرار دهید. البته فراموش نکنید که این سطح صاف را خوب با آرد بپوشانید تا خمیرتان به سطح نچسبد. خمیر را روی سطح صافِ آردی پهن کنید و سوراخ های بسیار ریزی در وسط خمیر قرار دهید. این سوراخ ها، به پخت یکنواخت خمیر شما کمک می کند.
3 .بعد از اینکه وسط خمیرها را سوراخ کردید، آنها را درون آب در حال جوش قرار دهید. این باعث می شود که خمیرهای شما کاملا بپزند. معمولا برای پخته شدن، ده دقیقه زمان لازم است. برای اینکه بدانید خمیرتان پخته شده است یا نه، یکی از خمیرها را برای نمونه بردارید و از وسط نصف کنید. خمیری که پخته باشد، کاملا مشخص می شود.
4 .حالا وقتش رسیده که یکی یکی خمیرها را از آب جوش بیرون بیاورید. دومین فوت کوزه گری در تهیه ی نان برنجی گیلان را همین جا به شما می گوییم و آن هم این است که خمیرها را به محض در آوردن از آب جوش و در همان حال که داغِ داغ هستند، خوب ورز دهید. خیلی مهم است که خمیر را در حالی که داغ است، ورز بدهید. چون اگر زمان بگذرد و خمیر سرد شود، خمیر شما گلوله گلوله خواهد شد. ورز دادن خمیر داغ برای بعضی از افراد سخت است.
این گونه افراد می توانند برای ورز دادن خمیر از چرخ گوشت استفاده کنند. اما دقت داشته باشید که این کار را خیلی تند و سریع انجام دهید.
5 .بعد از اینکه همه ی خمیرها را خوب و کامل ورز دادید، گرد کنید. بعد از گرد کردن، کناره های خمیر را کمی نم دار کنید و مقداری نمک هم به دور خمیر بمالید. بعد از اینکه همه ی این کارها را انجام دادید، یک پارچه روی خمیر آماده تا بگذارید و اجازه دهید که چند دقیقه در همین حالت بماند.
6 .مرحله ی بعد با ورود آرد گندم آغاز می شود. در این مرحله خمیری را که آماده کرده اید با آرد گندم مخلوط کنید و کمی هم آب به آنها اضافه کنید و خوب ورز دهید. این ورز دادن را تا جایی ادامه بدهید که آرد کاملا به خورد خمیر برود و خمیر شما به یک خمیر نرم و لطیف تبدیل شود. یادتان باشد که خمیرتان به هیچ وجه نباید چسبنده باشد.
7 .پس از اینکه خمیرتان کاملا آماده و نرم و لطیف شد، لازم است که دست هایتان را با کمی کره یا روغن، خوب چرب کنید. حالا می توانید تکه ی کوچکی به اندازه ی یک نارنگی از خمیر را بردارید و آن را مثل چونه درآورید. روی یک سطح صاف را با مقداری آرد بپوشانید و خمیرتان را روی این سطح خوب پهن کنید. به یاد داشته باشید که نان برنجی گیلان، یک نان نازک است، پس باید خمیری را که روی سطح صاف پهن می کنید، خیلی نازک باشد.
8 .خمیرتان را روی یک تابه ی سفالی یا ساج و یا یک تابه ی معمولی بگذارید. توجه داشته باشید که اول آن طرف آردیِ خمیر را روی تابه بگذارید و پس از اینکه خمیر کمی حباب زد، رویش را برگردانید و طرف دیگر خمیر را روی تابه قرار دهید تا سرخ شود. معمولا پخت هر نان دو تا سه دقیقه طول می کشد.
لازم است نکته ای مهم را اینجا اضافه کنیم و آن هم این است که ممکن است تفاوت های بسیار جزئی و کوچکی در پخت نان برنجی گیلان، میان افراد وجود داشته باشد. مثلا برخی از افراد در مرحله ی آخر، روی سطح خمیر کره هم می مالند. این تغییرات کوچک به ذائقه و سلیقه ی شما بستگی دارد. شما می توانید نان برنجی گیلان را با فسنجان خشک، کباب و بسیاری از غذاهای خوشمزه نوش جان کنید.
سایت حرف نداره
کانال تلگرام هم دارید؟