پریود، عادات ماهانه و یا همان قاعدگی یکی از اتفاقات طبیعی چرخه زندگی خانمها به شمار میرود که معمولاً از سنین 12 سالگی به بعد شروع میشود اما دوره آن گاه نیز از 8 سالگی و یا با تأخیر در 16 سالگی شروع میشود که این مورد میتواند تأثیرات خود را در میانسالی و یا سالمندی با بروز بیماریهای مختلف مثل پوکی استخوان به همراه داشته باشد. با این تفاسیر مشخص میشود که شروع پریودی در زمان مناسب و همچنین داشتن عادات ماهانه منظم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
ازلحاظ علمی عادت ماهانه فرایندی است که بین اعضای داخلی بدن ازجمله مغز، غده هیپوفیز، رحم، گردنه رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ و واژن رخ میدهد. در طی این اتفاق بدن آمادگی خود برای پذیرش حاملگی اعلام میکند. طی این فرایند تخمدان یک یا چند تخمک آزاد کرده و به سمت رحم ارسال میکند.
اگر در این زمان اسپرم مردانه به تخمکها برسد نطفه و جنین شکل میگیرد و درنتیجه حاملگی انجام میشود، در غیر این صورت تخمدان به دیواره رحم چسبیده و پس از چند روز به دلیل نقصان و نرسیدن اسپرم از رحم ریزش میکند که در پی این اتفاق خونریزی در رحم رخ میدهد که ترشحات آن از طریق واژن به بیرون منتقلشده و پریودی رخ میدهد.
این اتفاق معمولاً بین 4 تا 7 روز طول میکشد و ممکن است در روزهای ابتدایی شدت بیشتری داشته و در روزهای پایانی از شدت آن کاسته شود؛ اما در حالت کلی هیچ استثنایی در مورد نوسانات علائم و طول دوران قاعدگی وجود ندارد و این موضوع به توان جسمی افراد بستگی دارد. پریود یکی از دوران ناخوشایند زندگی خانمها به شمار میرود و بسیاری از خانمها دوست دارند آن را با ناراحتی کمتری پشت سر گذارند. ما در ادامه مطلب در این مورد توضیحاتی ارائه میدهیم.
چه عواملی بر چرخه و شدت علائم پریود تأثیر میگذارند؟
پریود اگرچه بهعنوان یکی از اتفاقات طبیعی در بدن خانمها به شمار میرود ولی از نظر بسیاری از خانمها یک اتفاق ناخوشایند است که بهصورت موقت بر زندگی آنها تأثیرات منفی و نامطلوب به همراه دارد. دردها و انقباضات شکمی، احساس خستگی، نفخ و گاز معده، اضطراب و افسردگی و بیحسیها موضعی از مهمترین علائم عادات ماهانه میباشد که در بسیاری از موارد فرد را مجبور به مراجعه به پزشک و یا رفتن به رختخواب میکنند.
بهطورکلی حذف عادات ماهانه تا قبل از یائسگی از چرخه زندگی خانمها ناممکن است به همین دلیل بایستی بتوان با شرایط و تکنیکهایی عوارض و علائم آن را کم نمود و به عبارت سادهتر عادت ماهانهای راحتتر داشت. تحقیقات نشان داده است که شرایط زندگی قبل از بروز عادات ماهانه بر شدت آن تأثیر دارد.
برای مثال افرادی که در طی یک اتفاق دچار استرس شدید شدهاند و در همین حین چرخه قاعدگی آنها فرا رسیده است، معمولاً قاعدگی شدیدتری را تجربه میکنند و دلیل این موضوع ارتباط مستقیم این اتفاق با مغز و اعصاب است و همانگونه که در بخش قبل عنوان شد، عادات ماهانه با هماهنگی چند قسمت مختلف در بدن به وقوع می پیوندد که مغز و رشتههای عصبی در این زمینه نقش مؤثری دارند.
همچنین عوامل مؤثر دیگری هستند که بر این چرخه طبیعی بدن تأثیراتی دارند که ازجمله آنها میتوان به مصرف الکل و دخانیات، آسیبدیدگیها بدنی، کاهش و یا افزایش وزن و رژیم غذایی ضعیف و نادرست اشاره کرد. ما در ادامه متن در مورد تأثیر رژیم غذایی برای داشتن عادات ماهانه راحتتر مطالبی ارائه میدهیم.
تأثیر رژیم غذایی برای داشتن پریودی راحتتر
پریود اتفاقی است که شرایط زمینهای مختلف در بروز آن نقش دارند و یکی از مهمترین آنها رژیم غذایی است. انسان موجودی است که حیات او به دریافت مواد غذایی مفید و مؤثر بستگی دارد، به همین دلیل انسان برای بقاء و توانایی انجام فعالیتهای روزانه خود باید بهصورت اصولی انواع مواد غذایی را دریافت کند.
امروزه سبد غذایی انسان نسبت به دهههای گذشته تنوع و گستره بیشتری یافته است و این موضوع باعث شده که امکان جذب انواع ویتامینها و مواد غذایی برای انسان فراهم باشد اما در کنار این موضوع گاه تأثیرات نامطلوبی نیز مشاهده میشود که دلیل اصلی آن مواد غذایی ناسالم و یا ناسازگار با بدن میباشند.
برای مثال غذاهای فست فودی طعم عالی و جلوه خاصی دارند و انسان را ترغیب به خوردن میکنند، اما همین غذاها با ایجاد احساس سیری کاذب در صورت مصرف دراز مدت باعث بروز انواع بیماریها در بدن میشوند و تأثیرات نامطلوب و گاها غیرقابل جبرانی به همراه خواهند داشت.
بهطورکلی تغذیه نامناسب، تأثیرات منفی بر روی قسمتهای بدن دارد و گاها در موارد خاص مثل بروز پریود تأثیرات خود را نمایان میسازد که این مورد با شدت دار شدن پریودی همراه خواهد بود. برای جبران این حالت بهصورت کلی توصیه میشود خانمها مخصوصاً در ایام نزدیکی به چرخه قاعدگی خود، تغذیه مناسبی داشته باشند تا بتوانند با یک بدن تقویتشده به مصاف این عارضه سخت و اما کاملاً طبیعی روند.
همچنین پس از بروز عادات ماهانه رعایت یک رژیم غذایی درست و اصولی لازم و ضروری است و خانمها با رعایت آن میتوانند این دوره چند روزه را با نگرانی و مشکلات کمتری طی نمایند. ما در ادامه متن در مورد بایدها و نبایدهای خوراکی در دوران قاعدگی مطالبی ارائه میدهیم.
نبایدهای خوراکی در دوران پریود
پریود واکنشی است که مصرف برخی مواد غذایی میتواند در تشدید و افزایش علائم آن تأثیر داشته باشد. به همین دلیل خانمها باید در این دوران تغذیه خود را محدود کرده و از مصرف موادی که تشدیدکننده هستند خودداری کنند. ازجمله این مواد میتوان به این موارد اشاره کرد:
ادویههای تند: مصرف ادویههای تند مثل فلفل و غیره باعث تشدید علائم و ناراحتی ناشی از پریودی میشود. این ادویهها به دلیل داشتن طبع گرمی و همچنین ایجاد حالت نفخ باعث، افزایش دردهای شکمی و خونریزیهای ناشی از عادت ماهانه میشوند.
مصرف الکل یا نوشیدنیهای الکلی: بهطور معمول در دوران عادت ماهیانه به دلیل خونریزی در بدن افت فشارخون در بدن بروز میکند و آنجائی که مصرف الکل و نوشیدنیهای الکلی باعث افت فشارخون میشوند، درنتیجه بایستی در طول این دوران، از مصرف این مواد خودداری کرد.
قهوه: مصرف قهوه باعث در حالت عادی باعث بروز علائمی در بدن میشود که ازجمله آنها میتوان به افزایش فشارخون و افزایش ضربان قلب اشاره کرد. درنتیجه مصرف این محصول باعث افزایش خونریزیهای این دوره و همچنین افزایش دردهای شکمی میشود.
خوراکیهای شور نخورید: مصرف خوراکیهای شور باعث افزایش تجمع آب در بدن شده و التهابات را افزایش میدهد، مصرف زیادی نمک باعث تشدید علائم قاعدگی میشود. به همین دلیل مصرف روزانه حداکثر یک قاشق چاییخوری در خوراکیهای مختلف کافی است.
غذاهای فرآوری شده: غذاهایی مثل کنسروها، گوشتهای فرآوری شده، لبنیات و غیره باعث تجمع آب در بدن و ایجاد نفخهای شکمی میشوند و این موارد میتواند دردهای شکمی را افزایش دهند. درنتیجه توصیه میشود در دوران پریودی به هیچ وجه غذاهای آماده و همچنین فست فودی را مصرف نکنید.
بایدهای خوراکی در دوران پریود
پریود دورهای است که علائم ناخوشایند مختلفی در آن بروز میکند و این علائم به دلیل از دست رفتن ویتامین و مواد مختلف در بدن است. به همین دلیل میتوان با مصرف به موقع برخی از خوراکیها این ویتامین و مواد از دست رفته را تأمین کرد. از مهمترین خوراکیهایی که در دوران پریودی باید آنها را مصرف نمود میتوان به این موارد اشاره کرد:
سبزیها: سبزیها جایگاه ویژهای در سبد غذایی خانوارهای ایرانی دارند و سرشار از انواع ویتامینها و مواد مختلف میباشند که ازجمله آنها میتوان به آهن اشاره کرد. به دلیل خونریزیهای رحمی در دوران قاعدگی، سطح آهن خون کاهش می یابد و این مورد با علائمی مثل سرگیجه، خستگی و گاه درد همراه میشود. به همین دلیل میتوان با مصرف سبزیها سطح آهن خون را به حالت نرمال بازگرداند.
ماهی سالمون: یکی از بهترین خوراکیها برای درمان مشکلات و دردهای ناشی از پریودی ماهی سالمون است. در ماهی سالمون مقادیر قابلتوجهی اسیدهای چرب امگا 3 وجود دارد و درنتیجه دارای خواص آنتیاکسیدان و ضدالتهابی است، به همین دلیل افراد میتوانند با مصرف این گوشت دردهای رحمی را کم کرده و دردهای و انقباضات شکمی یا گرفتگیها را کاهش دهند.
گوشت مرغ: این نوع گوشت سفید حاوی مقادیر قابلتوجهی پروتئین و آهن میباشد و به همین دلیل با مصرف آن میتواند به رفع دردها و مشکلات ناشی از عادت ماهانه کمک نماید.
آب: در دوران قاعدگی بدن به دلیل شرایط ویژه آب در خود جمع میکند که این مشکل باعث تشدید دردهای شکمی، رحمی و ناراحتی دیگر میشود. درنتیجه میتوان با مصرف آب کافی، از این اتفاق جلوگیری کرد و دردها و ناراحتیهای قاعدگی را کاهش داد.
مصرف برنج و محصولات آن: قاعدگی معضلی است که میتوان ناراحتی و دردهای ناشی از آن را با مصرف برنج و محصولات جانبی آن کم کرد که ما در ادامه متن به بررسی آنها میپردازیم.
تأثیرات برنج سفید بر پریود
پریود دورهای است که با مصرف برخی از مواد میتوان ناراحتیهای ناشی از آن را کاهش داد. ازجمله این مواد میتوان به برنج و محصولات جانبی آن اشاره کرد. بهطورکلی مصرف برنج سفید در این دوران توصیه نمیشود زیرا قند و کربوهیدراتهای موجود در این محصول تحریکپذیری خانمها را افزایش میدهد و باعث شدت دادن پریودی خانمهای میشود.
همچنین برنج سفید به دلیل داشتن ترکیبات قندی ساده، نقش مؤثری در افت قند دوران عادات ندارد و بهتر است از این محصول در دوران قاعدگی استفاده نشود؛ اما در مقابل این موضوع باید به برنج کامل اشاره کرد. برنج در اصل غلاتی کامل است که در آن مواد و ویتامینهای مختلفی وجود دارد که مصرف آنها میتواند به کم کردن دردهای ناشی از عادت ماهانه کمک کنند.
این مواد اکثر در پوستههای برنج قرار دارند و متأسفانه به دلیل عملیات تکمیلی و پوستگیری برنج جهت تهیه برنج سفید، این مواد از بین میروند؛ و به همین دلیل برنج سفید نمیتواند تأثیرات چندانی در درمان مشکلات ناشی از عادات ماهانه داشته باشد؛ اما در مقابل برنج قهوهای تأثیرات مثبت فوقالعادهای دارد که در ادامه متن به بررسی این تأثیرات پرداخته میشود.
تأثیرات مثبت برنج قهوهای بر پریود
پریود و مشکلات ناشی از آن را میتوان با کمک برنج قهوهای رفع کرد. همانگونه که در بخش قبل عنوان شد برنج یکی از غلات کامل میباشد و به همین دلیل مواد معدنی و ویتامینهای مختلف بهوفور در آن وجود دارند. درواقع چشمپوشی از این همه ویتامین و مواد مغذی که در تهیه برنج سفید از بین میروند امکانپذیر نیست و به همین دلیل برای حفظ آنها در برنج، کشاورزان اقدام به تولید برنج قهوهای میکنند.
برای این کار زمانی که برنج در حالت شلتوک قرار دارد کشاورزان آن را برداشت میکنند و پس از خشک کردن با پوست در آب گرم حرارت میدهند، این کار باعث انتقال موارد به دانه برنج میشود و به همین دلیل این نوع از برنج حاوی مواد و ویتامینهای مفیدی است.
درنتیجه میتوان با مصرف آن به کاهش دردها و مشکلات ناشی از پریودی کمک کرد. برای مثال با بروز عادات ماهانه در بدن، مقادیر قابلتوجهی از ویتامینها و مواد موجود در بدن از دست میروند که ازجمله آنها میتوان به آهن، کلسیم، پتاسیم، روی، فسفر و ویتامینهای گروه B، E و K و غیره اشاره کرد.
جالب اینجاست که تمامی این مواد در برنج قهوهای وجود دارند و درنتیجه میتوان با مصرف این محصول این ویتامینها و مواد مهم را دوباره به بدن تزریق کرد. همچنین تأثیرات برنج قهوهای بر عادت ماهانه محدود به کم نمودن علائم آن نیست و میتوان با استفاده از این محصول چرخه و یا همان سیکل پریودی را تنظیم کرد.
به هم خوردن سیکل معمول قاعدگی یکی از مشکلاتی است که بنا به دلایل مختلف مثل بیماریهای زمینهای، استری و غیره بروز میکند. برای بازگرداندن این سیکل به شرایط عادی مصرف منظم و هفتگی برنج قهوهای تأثیرات مثبتی به همراه خواهد داشت.
تأثیرات سبوس برنج بر پریود
پریود و مشکلات ناشی از آن را میتوان بهوسیله تأثیرات مختلف سبوس برنج نیز رفع نمود. سبوس برنج یکی از محصولات جانبی است که از دانه برنج و در طی عملیات تکمیلی برنج تهیه میشود. این محصول را میتوان به روشهای مختلفی مصرف نمود؛ که ازجمله آنها میتوان ریختن در لیوان آب جوش و میل کردن، ریختن در شیر گرم و همچنین استفاده آن در غذاها و خوراکیهای مختلف اشاره نمود.
سبوس برنج نیز همانند برنج قهوهای سرشار از انواع مواد مقوی و پروتئینهای مختلف میباشد. در حالت کلی توصیه میشود خانمها در طول دوران پریودی خود مصرف برنج قهوهای و سبوس برنج را در دستور کار قرار دهند.