چای سیاه نوشیدنی محبوب ایرانی : چای سیاه یکی از محبوب ترین نوشیدنی های گرم ایرانی است. بعد از ساعت ها فعالیت و خستگی، هیچ چیز مانند نوشیدن یک فنجان چای خستگی را به در نمی آورد. تقریبا می توان گفت در تمام خانه های ایرانی این نوشیدنی محبوب یافت می شود. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا نوشیدن چای باعث رفع خستگی می شود؟ شاید بعضی ها گمان کنند که این فقط یک تلقین است. اما در واقع چای خواص بسیار زیادی دارد. به همین علت باعث افزایش انرژی و رفع خستگی می شود.
چای سیاه نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان یک نوشیدنی محبوب شناخته شده است. قطعا شما از این چای برای وعده صبحانه، عصرانه، میان وعده و… استفاده می کنید. اما خوب است تا بدانید نوشیدنی گرمی که روزی چند بار از آن نوش جان می کنید، چه خواصی دارد؟ در این بخش می خواهیم اطلاعات کاملی در خصوص این چای محبوب در اختیارتان قرار دهیم. با ما همراه باشید.

 

 

با خواص شگفت انگیز چای سیاه آشنا شوید

 

چای سیاه، این چای محبوب و دلچسب، خواص بسیار زیادی دارد. اگر می خواهید با خواص آن آشنا شوید، بهتر است تا ادامه مطلب را دنبال کنید. اما قبل از اینکه به بررسی خواص چای سیاه بپردازیم باید به شما بگوییم که این چای خواص بسیار زیادی دارد و ما به بررسی مهمترین آنها می پردازیم.

 

 

۱-برای سلامت و زیبایی چای بنوشید

 

یکی از بهترین خواص و ویژگی های چای، کمک به حفظ زیبایی و سلامت پوست کمک می کند. جالب است تا بدانید، در کل دنیا بعد از نوشیدن آب، نوشیدن چای توصیه می شود. زیرا مصرف آن به دفع سموم بدن کمک زیادی می کند. به همین علت شما با مصرف چای می توانید به زیبایی و سلامتی خود کمک کنید.

 

 

۲-برای حفظ سلامت قلب چای بنوشید

 

همانطور که می دانید، قلب یک عضو بسیار مهم بدن است. این عضو حیاتی و مهم وظیفه خونرسانی به کل اعضای بدن را دارد. در ترکیبات چای سیاه، مقادیر قابل توجهی فلاون وجود دارد. وجود این ماده مهم در ترکیبات چای، به سلامت و بهبود عملکرد قلب کمک زیادی می کند. بنابراین شما با مصرف چای، به حفظ سلامت قلب تان نیز کمک زیادی کرده اید.

 

 

 

 

۳-برای کاهش ریسک ابتلا به سرطان تخمدان، چای بنوشید

 

از دیگر خواص چای سیاه برای بدن، جلوگیری از ابتلا به سرطان تخمدان است. این سرطان جزو یکی از سرطان های شایع در بین خانم ها است. به همین علت می توان گفت برای جلوگیری از ابتلا به آن باید کیفیت مواد غذایی مصرفی را بالا برد. برای این اقدام می توانید نوشیدن چای را آغاز کنید. چای دارای خاصیت ضد سرطانی است و همچنین دارای مقادیر قابل توجهی از آنتی اکسیدان ها می باشد. به همین علت از بروز بیماری هایی همچون سرطان تخمدان جلوگیری می کند.

 

 

۴-برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، چای بنوشید

 

یکی دیگر از خواص و مزایای چای سیاه برای بدن، جلوگیری از ابتلا به دیابت است. نوشیدن چای از ایجاد اختلال در عملکرد سلول بتا جلوگیری می کند. به همین علت باعث تنظیم متابولیک می شود و در نهایت باید بگوییم از ابتلا به دیابت در بدن جلوگیری می شود.

 

 

۵-برای تقویت سیستم ایمنی بدن، چای سیاه بنوشید

 

شاید برایتان جالب باشد تا بدانید، نوشیدن چای سیاه، به افزایش ایمنی بدن و تقویت سیستم دفاعی کمک می کند. همانطور که به این موضوع اشاره کردیم، چای دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشد. آنتی اکسیدان عملکرد بسیار ویژه ای در بدن دارد. وجود آنتی اکسیدان در بدن باعث جلوگیری از بروز بسیاری از بیماری ها می شود. همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک زیادی می کند.

 

 

 

۶- برای حفظ سلامت دهان و دندان، چای بنوشید

 

طبق تحقیقاتی که روی ترکیبات چای سیاه انجام شده است، این نوشیدنی به حفظ سلامت دهان و دندان کمک می کند. نوشیدن چای پلاکت هایی که روی دندان ها قرار می گیرند را از بین می برد. در نتیجه از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می شود. همچنین چای به دلیل ترکیبات و خواصی که دارد، از بروز بیماری های دهان مانند آفت جلوگیری می کند.

 

۷- برای کاهش استرس چای بنوشید

 

 

آیا می دانستید نوشیدن چای استرس را از بین می برد؟ چای سیاه آرامش بخش است. همانطور که نوشیدن این چای خستگی و کسلی را از بین می برد و به افزایش شادی و انرژی کمک می کند. از دیگر ویژگی های این نوشیدنی دلچسب، ضد استرس بودن آن است. در چای اسید آمینه ال تیانین وجود دارد که طبق مطالعات وجود آن به کاهش استرس و افزایش تمرکز کمک می کند.

 

 

۸-برای سلامت دستگاه گوارش چای بنوشید

 

چای سیاه حاوی تانن است که باعث تقویت دستگاه گوارش می شود. بسیاری از بیماری ها و مشکلات معده و دستگاه گوارش با نوشیدن چای برطرف می شود. به همین علت می توان گفت شما با نوشیدن چای به تقویت و سلامت دستگاه گوارش تان کمک می کنید.

 

 

چای سیاه را با چی بخوریم؟

 

 

یکی از رایج ترین شیرین کننده هایی که به همراه چای سیاه استفاده می شود، قند و شکر است. همانطور که میدانید زیاده روی در مصرف قند و شکر، باعث ابتلا به بیماری های زیادی از جمله دیابت می شود. اما آیا می دانید با چه چیزهای دیگری می توانید چای دلچسب را میل کنید؟ در ادامه به یک سری شیرین کننده و تنقلات مناسب برای صرف چای اشاره می کنیم.

 

کشمش سبز

 

یکی از بهترین و پرخاصیت ترین شیرین کننده هایی که می توان به همراه چای میل کرد، کشمش سبز است. کشمش سبز خواص بسیار زیادی دارد. از طرفی دارای قند طبیعی است و برای بدن ضرری به همراه ندارد. مصرف کشمش به همراه چای را به شما توصیه می کنیم.

 

توت خشک

 

یکی دیگر از خوشمزه ترین و پرخاصیت ترین شیرین کننده هایی که می توانید کنار چای میل کنید، توت خشک است. توت خشک دارای خواص بسیار زیادی است و به برطرف کردن یبوست نیز کمک می کند. شما می توانید توت خشک را به همراه چای در وعده عصرانه و یا هر وعده دیگری میل کنید.

 

انجیر خشک

 

از دیگر شیرین کننده هایی که دارای قند طبیعی است و برای بدن فواید بسیار زیادی دارد، انجیر خشک می باشد. استفاده از انجیر خشک به همراه چای یک گزینه عالی، پرفایده و خوشمزه می باشد.

 

خرما خشک یا رطب

 

خرما خشک و رطب هر دو دارای خواص بسیار زیادی برای بدن هستند. بنابراین شما می توانید بسته به ذائقه و سلیقه تان از یکی از آنها برای صرف چای استفاده کنید.

 

هل، دارچین، نعناع

 

بسیاری از افراد ترجیح می دهند که چای سیاه را تلخ میل کنند. به همین علت به جای شیرین کننده می توان از هل، دارچین، نعناع و… استفاده کرد. با توجه به اینکه شما چه طعم و مزه ای را می پسندید، می توانید از ادویه جات و گیاهان خوش عطر برای طعم دار کردن چای سیاه استفاده کنید. پیشنهاد ما به شما این است که در فصول سرد سال، از ادویه جات با طبع گرم مانند دارچین، زنجبیل و… برای صرف چای استفاده کنید و در فصول گرم سال از هل، نعناع، لیمو و… که طبع خنک و سردی دارند مصرف کنید تا طبع بدنتان متعادل شود.

 

 

با انواع چای سیاه آشنا شوید

 

قطعا همه شما به خوبی می دانید که چای سیاه در دو نوع ایرانی و خارجی قابل تهیه است. بسیاری از افراد طعم و عطر چای ایرانی را به چای خارجی ترجیح می دهند و ممکن است بعضی دیگر چای خارجی را بپسندند. خوب است تا بدانید چای ایرانی و خارجی دارای انواع مختلفی می باشند. هر کدام از این چای ها دارای ویژگی های خاص خودشان هستند که تصمیم داریم شما را با آنها آشنا کنیم.

 

۱- انواع چای سیاه ایرانی

 

 

چای شکسته ممتاز:

 

یکی از برترین چای سیاه ایرانی، چای شکسته ممتاز است. این چای محصول فصل بهار است. از مهمترین ویژگی های چای شکسته ممتاز ایرانی، عطر و طعم فوق العاده دلپذیر آن است. این چای دارای رنگ دهی بسیار خوبی است و عطر و بوی آن بسیار قوی و مطلوب می باشد.

 

چای سرگل بهاره:

 

چای سرگل بهاره، یکی دیگر از ممتازترین انواع چای در ایران است. به طور کلی بهترین عطر و طعم در بین انواع چای ایرانی، مختص چای سرگل بهاره است. این چای عطر و بوی بسیار دلپذیری دارد و معمولا به صورت خرد نشده به بازار ارائه داده می شود. مهمترین ویژگی این چای، خاصیت جوانسازی و زیباسازی آن برای پوست است.

 

چای قلم:

 

از نظر اندازه، چای قلم دارای اندازه بزرگتری به نسبت انواع چای ایرانی است. معمولا این چای به همراه برگ و ساقه خشک و خرد می شود. طعم و مزه این چای سیاه در حد خوب و معمولی است. به طور کلی طعم و مزه این چای به تلخی می زند و طعم گسی دارد.

 

چای کله مورچه ای:

 

در بین انواع چای ایرانی، چای کله مورچه ای طرفداران خاص خودش را دارد. این چای از نظر ظاهری بسیار ریز شده و خرد شده است. طعم و مزه این چای نیز مورد پسند بسیاری از افراد قرار می گیرد. چای کله مورچه ای در بین مردمان آسیای شرقی از محبوبیت خاصی برخوردار است. این چای دارای رنگ دهی بسیار بالا و طعم بسیار عالی است.

 

۲- انواع چای سیاه خارجی در ایران

 

 

چای خارجی در ایران انواع مختلفی دارد. این چای ها در کیفیت های مختلف در بازار موجود هستند. معروف ترین و محبوب ترین چای های خارجی در ایران موارد زیر هستند:

• توینینگز
• المنیس
• علی
• ساقدوش
• هزاردستان
• تبر
• فرشیم
• دوچکش
• روزبه
• پنج فیل
• لاله و شمعدان
• دبش اکبر
• کله مورچه هندی
• کله مورچه کنیایی
• قلم کلکته
• شکسته سیلان
• قلم سیلان

 

 

چگونگی درست کردن چای سیاه – چای سیاه را با این روش دم کنید

 

 

برای اینکه عطر و طعم واقعی و بینظیر چای را حفظ کنید، باید با اصول دم کردن چای سیاه آشنا شوید. به طور کلی چای نوشیدنی بسیار محبوبی است که برای بدن خواص بسیار زیادی دارد. اگر می خواهید خواص چای حفظ شود و یک لیوان چای دلچسب و خوش عطر میل کنید، باید با نحوه صحیح دم کردن چای آشنا شوید.
برای دم کردن چای سیاه مراحل زیر را دنبال کنید:

 

 

۱-اولین و مهمترین نکته ای که باید در مورد دم کردن چای سیاه بدانید این است که حتما چای را در ظرف چینی دم کنید. ظروف سرامیکی و پیرکس نیز برای دم کردن چای مناسب هستند. اما به هیچ عنوان از ظروف آلومینیومی و یا مسی برای دم کردن چای استفاده نکنید. بنابراین در مرحله اول ظرف مناسب برای دم کردن چای را آماده کنید.

 

 

۲-ابتدا آب را جوش بیاورید و پس از جوش آمدن آب، مقداری از آب داغ کتری را داخل قوری بریزید و به خوبی در تمام قوری آب را بچرخانید تا دیواره های قوری گرم شوند.

 

 

۳-پس از این کار، بهتر است مقدار مناسبی از چای را با استفاده از پیمانه مخصوص داخل قوری بریزید. با توجه به اندازه پیمانه باید مقدار مناسبی را برای چای در نظر بگیرید. اما در صورتی که پیمانه چای متوسط باشد، باید به ازای هر دو نفر یک پیمانه چای بریزید.

 

 

۴-حالا مقداری از آب جوش کتری را داخل قوری و روی چای بریزید. تقریبا یک سوم قوری باید از آب جوش پر شود.

 

 

 

۵-حالا مقداری آب سرد داخل کتری یا سماور بریزید و سپس قوری را روی سماور یا کتری قرار دهید. این کار یکی از ترفندهای دم کردن اصولی چای است. زیرا حرارت آب داخل کتری کمتر می شود و چای به خوبی دم می شد. در صورتی که دما و حرارت کتری یا سماور بیش از اندازه بالا باشد، چای جوشیده و سیاه می شود.

 

 

 

۶-اگر می خواهید از طعم دهنده خاصی مانند هل، دارچین، زنجبیل و… برای چای استفاده کنید، بهتر است تا در این مرحله آن را به چای اضافه کنید.

 

 

 

۷-بهتر است تا ۱۰ الی ۲۰ دقیقه صبر کنید تا چای به خوبی دم بکشد. البته این زمان برای تمام چای ها مناسب نیست. همانطور که چای سیاه انواع مختلفی دارد، دم کشیدن آن هم به زمان متفاوتی نیاز دارد. بعضی از چای ها زود دم و بعضی دیگر دیر دم هستند. اما مناسب ترین زمان برای دم کشیدن چای بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است.

 

 

 

۸-پس از دم کشیدن چای، با استفاده از یک صافی، مقداری از چای را داخل فنجان یا لیوان مورد نظرتان بریزید و سپس آب جوش کتری یا سماور را به آن اضافه کنید. بعضی ها چای سیاه را پررنگ تر و بعضی دیگر کمرنگ تر میل می کنند. به همین علت بهتر است تا با در نظر گرفتن این موضوع برای مهمان ها و یا اعضای خانواده تان چای بریزید.

 

 

 

۹-شما کاملا اصولی چای سیاه را دم کردید. حالا می توانید این نوشیدنی گرم و دلچسب را به همراه شیرین کننده های مورد علاقه تان میل کنید و از آن لذت ببرید.

 

 

زمان مناسب برای نوشیدن چای، چه زمانی است؟

 

آیا شما چای سیاه را در زمان های خاصی میل می کنید یا هر وقت و هر کجا که اراده کردید، چای می نوشید؟ آیا می دانید نوشیدن چای هم زمان مناسب و زمان نامناسب دارد؟

 

 

 

به طور کلی چای سیاه یکی از نوشیدنی های گرمی است که دارای مقادیر قابل توجهی کافئین می باشد. به همین علت ما به شما توصیه می کنیم که بیشتر از ۳ بار در روز، چای مصرف نکنید. بهتر است در مصرف چای سیاه اعتدال را رعایت کنید و به فکر مضرات آن هم باشید. اما بهترین زمان برای نوشیدن چای، زمانی است که معده شما پر یا نیمه پر باشد. به طور طبیعی چای سیاه اسید معده را افزایش می دهد. به همین علت اگر با معده خالی چای را مصرف کنید، اسید معده شما تشدید می شود و این موضوع ممکن است باعث به وجود آمدن زخم معده شود. بنابراین شما مجاز هستید، سه بار در روز و با معده نیمه پر چای بنوشید.

 

حال ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که نوشیدن چای در وعده صبحانه ضرر دارد؟ در جواب باید بگوییم خیر! اما بهتر است ابتدا مقداری صبحانه میل کنید و سپس چای بنوشید. سعی کنید بیشتر از ۳ بار در روز چای میل نکنید تا بدنتان از خواص آن بهره مند شود نه از مضرات آن.

 

 

مضرات چای سیاه برای بدن چیست؟

 

به طور کلی چای سیاه برای بدن مضرات خاصی ندارد؛ مگر اینکه بیش از حد استفاده شود. همچنین کسانی که چای پررنگ می نوشند، با عوارض و مضرات زیادی مواجه می شوند. یکی از مضرات مصرف بیش از حد چای، بی خواب است. چای مقدار زیادی کافئین دارد. به همین علت در صورتی که بیش از حد مصرف شود، منجر به بی خوابی می شود. بی خوابی نیز پیامدهای منفی بسیار زیادی برای بدن دارد.
از دیگر مضرات نوشیدن زیاد چای، فقر آهن است. متاسفانه یکی از مضرات چای سیاه، جلوگیری از جذب آهن در بدن است. به همین علت اگر در مصرف این نوشیدنی زیاده روی کنید، به مرور زمان به فقر آهن مبتلا می شوید. اگر بیماری قلبی دارید، بهتر است در مصرف چای تعادل را برقرار کنید. زیرا چای باعث بالا رفتن ضربان قلب می شود و این موضوع ممکن است باعث به خطر افتادن سلامت و حیات بیماران قلبی شود.
اگر استرس دارید و مضطرب هستید، بهتر است چای مصرف نکنید. زیرا استرس به نوبه خود باعث بالا رفتن ضربان قلب می شود. در صورتی که چای مصرف کنید، به تپش قلب بیشتری دچار می شوید و این موضوع برای سلامتی شما اصلا خوب نیست.

 

 

 

چه کسانی نباید از چای سیاه استفاده کنند؟

 

چای سیاه یک نوشیدنی گرم و دلچسب است که مضرات خاصی ندارد. اما بعضی از افراد به دلیل شرایط جسمی که دارند، نباید چای استفاده کنند. زیرا ممکن است نوشیدن چای سلامت آنها را به خطر بیندازد. به طور کلی مصرف چای سیاه برای کودکان زیر ۱۲ سال توصیه نمی شود. زیرا باعث کم خوابی و عدم جذب آهن کافی در بدن می شود. این کودکان در سن رشد هستند و در صورتی که بدنشان با کمبود آهن مواجه شود، قطعا به بیماری ها و اختلالات زیادی مبتلا می شوند.
همچنین بهتر است تا خانم های باردار از چای سیاه استفاده نکنند و یا در مصرف آن تعادل و احتیاط را در نظر بگیرند. البته بهترین گزینه برای خانم های باردار این است که روزی یک بار از چای استفاده کنند. یکی دیگر از موارد منع مصرف چای برای افرادی است که به کافئین حساسیت دارند. این افراد نباید از چای استفاده کنند زیرا ممکن است آسیب های بیشتری به بدنشان وارد شود.
کسانی که زخم معده و یا سایر زخم های گوارشی دارند نیز باید در مصرف چای احتیاط کنند. زیرا این چای باعث افزایش اسید معده می شود و ممکن است باعث به وجود آمدن زخم های دیگری در معده شود و یا زخم معده را تشدید کند.

 

 

ماندگاری چای سیاه چقدر است؟

 

حال که با تمام ویژگی ها، مزایا و مضرات چای سیاه آشنا شدید، بهتر است تا به بررسی این موضوع بپردازیم که چای چقدر ماندگاری دارد؟ چای خشک معمولا ماندگاری بسیار بالایی دارد و در زمان کوتاه، خاصیت خود را از دست نمی دهد. اگر شما چای خشک را در شرایط مناسب نگهداری کنید، قطعا تا چند سال ماندگاری خواهد داشت؛ بدون آنکه طعم یا مزه اش تغییر کند. اما به خاطر داشته باشید نگهداری از چای سیاه بیشتر از سه سال، منجر به کاهش کیفیت آن خواهد شد. به همین علت بهتر است تا چای را کمتر از سه سال نگهداری کنید.

 

اما در مورد چای سیاه دم کرده و ماندگاری آن باید بگوییم، بهترین زمان برای مصرف چای پس از دم کردن، ۲ ساعت است. بعد از ۲ ساعت، طعم و مزه چای تغییر می کند و به اصطلاح کهنه دم می شود. همانطور که می دانید، چای تازه دم عطر و طعم خاصی دارد. بنابراین سعی کنید تا چای را در فاصله زمانی ۱ الی ۲ ساعت مصرف کنید تا از مزه و عطر خوش آن لذت ببرید.
در صورتی که چای بیشتر از ۲ ساعت در قوری بماند، سیاه رنگ می شود و طعم و مزه خودش را از دست می دهد. فراموش نکنید که شما برای برطرف کردن خستگی و بازیابی انرژی چای می نوشید. پس همیشه سعی کنید تا چای را به بهترین نحو دم کنید و در زمان مناسب میل کنید.