تقویت حافظه یکی از اقداماتی است که افراد برای موارد مختلف کاری،آموزشی، امورات زندگی و غیره به آن نیاز دارند و همواره بحث آن در جامعه و مخصوصاً در بین دانش آموزان و دانشجویان مطرح است. تقویت حافظه رابطه مستقیمی با یادگیری و همچنین تمرکز و مدیریت بهتر دارد به همین دلیل غیر از دانش آموزان و دانشجویان بسیاری از افراد دیگر تمایل دارند این کار را انجام دهند تا بتوانند به نتیجه مطلوب و مناسبی در امورات خود برسند.
متأسفانه در سالهای اخیر استفاده از قرصهای تقویت حافظه در جامعه رواج یافته است که این قرص ها دارای عوارض متعدد و خطرناکی هستند که گاهی میتوانند خطرات جانی برای افراد به همراه داشته باشند.
یکی از مرسومترین عوارض این قرصها اعتیاد است و تقویت حافظه با آنها بهصورت موقتی و کاذب میباشد و پس از یک دوره کوتاه دیگر دارای بازدهی مناسب نیستند و دلیل اصلی این موضوع تخریب سلولهای مغز به دلیل آثار مخرب این قرصها میباشد.
به همین دلیل سکتههای مغزی و قلبی، تشنج، بیماریهای روحی و روانی و غیره از عوارض مصرف این قرصها میباشد. برای رسیدن به یک حافظه قوی علاوه بر این روشهای خطرناک تکنیکهای خاص و سادهای نیز وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان حافظه خود را تقویت کرد. این روشها معمولاً از طریق مراکز علمی تائید شدهاند و با استفاده از آنها میتوان به بازدهی مطلوب و مناسب رسید. ما در ادامه این متن 10 روش خاص و کاربردی را معرفی میکنیم.
خواب کافی و منظم یکراه مؤثر تقویت حافظه
تقویت حافظه با خواب کافی ارتباط مستقیم و مداوم دارد. خواب یکی از نیازهای مهم بدن انسان و مغز به شمار میرود که باید با توجه به سن و میزان کارکرد افراد به نسبت مناسب تأمین شود. خواب هر چه عمیقتر و بهتر صورت گیرد تأثیرات مثبت آن بر روی بازدهی، تقویت تمرکز و حافظه بیشتر آشکار میشود.
برای این کار باید به میزان کافی و در یک مکان مناسب و به دور از شلوغی به خواب رفت تا بتوان به یک خواب عمیق و کافی دستیافت. میزان خواب کافی برای یک فرد بالغ 6 تا 8 ساعت در شبانه روز میباشد و کمبود خواب علاوه بر اختلال در حافظه باعث بروز بیماریهای خطرناک دیگری نیز میشود که دیابت، عفونتهای داخلی، آلزایمر و چاقی از مهمترین آنها هستند.
در کنار این موضوع خواب منظم نیز تأثیر مثبتی بر تقویت تمرکز و حافظه دارد. بهترین کار این است که افراد برای داشتن حافظهای قوی، زمان خواب مشخصی داشته باشند با این روش آنها میتوانند برای مغز خود برنامهریزی کاری تعریف کرده و از ساعات کاری آن بهترین بازدهی را دریافت کنند.
بازیهای فکری یکی از تمرینهای تقویت حافظه
تقویت حافظه با بازیهای فکری نیز قابل انجام است. کارشناسان اهمیت بازیهای فکری را برای کودکان بسیار زیاد میدانند اما واقعیت این است که بازیهای فکری برای هر سنی مناسب هستند و انسان را به خلاقیتهای فکری و درنتیجه تقویت تمرکز و حافظه وادار میکنند.
درواقع این بازیها به انسان جسارت حل چالشها را میدهند و این موضوع باعث میشود که مغز از قدرت مدیریت بالاتری برخوردار شده و بتواند برای خود در دستهبندی اطلاعات قوانین نانوشتهای تعریف کند. بازیهای فکری در انواع مختلفی طراحی میشوند و هر بازی روش کار خاص خود را دارد.
ممکن است در ابتدا مغز در برابر آنها مقاومت کرده و یا سردرگم شود اما در مدت کوتاهی وابسته آنها میشود و این وابستگی به معنای پرورش یافتن مغز میباشد. بهطورکلی از تأثیرات مثبت بازیهای فکری بر مغز و حافظه میتوان به این موارد اشاره کرد:
• افزایش قدرت درک مطالب
• افزایش قدرت تخیل
• افزایش قدرت مدیریت و حل مسائل
• افزایش قدرت مهارت
برای تقویت حافظه از استرس دوریکنید
تقویت حافظه را با داشتن استرس کاری سخت است. استرس معمولاً به دلیل ترس از نرسیدن به هدف و یا آینده ایجاد میشود. استرس در زندگی امروزی امری رایج است و هیچ فردی نمیتواند مدعی کنترل کامل استرس شود.
درواقع استرس با سطوح مختلفی در افراد بروز میکند و در موارد حاد یا مزمن میتواند باعث آسیب زدن به سلولهای مغزی شود که این مورد بر یادگیری و توانایی افراد و حتی سلامت آنها تأثیرات منفی برجای میگذارد، درنتیجه توصیه میشود برای داشتن حافظهای قوی استرس را در وجود خود مدیریت کرد.
برای جلوگیری از بروز استرس میتوان از شیوههای مختلفی استفاده کرد. استراحت کردن، انجام ورزشهای مختلف، گردش در طبیعت و قطع کردن دخانیات در صورت مصرف از بهترین شیوههای کنترل و مدیریت استرس هستند. شاید استرس در حالت کلی یک دلیل و زمینه خاص داشته باشد اما، خواب ناکافی، اعتیاد به فضای مجازی، حضور پیوسته در مکانهای شلوغ، تغذیه نامناسب و عدم برنامهریزی در کارها از زمینههای رایج استرس به شمار میروند.
استفاده از گوشگیر
تقویت حاف