روغن زیتون یکی از قدیمیترین و باارزشترین محصولاتی است که بشر تاکنون تولید کرده است. این روغن، مرهمی برای بدن و روح است. همچنین ریشههای تاریخی و عمق فرهنگی که پشت این مایع زرد رنگ و چرب مخفی شده، واقعاً بینظیر است.
در حال حاضر، روغن زیتون تبدیل به یک فراورده صنعتی شده است ولی همچنان کیفیت و ارزش فرهنگی و غذایی آن محفوظ مانده است. خواص غذایی و سلامتی بسیار ارزشمند آن نیز دانشمندان را به سوی تحقیق و بررسی بیشتر در این زمینه سوق میدهد. اگر بخواهیم از همه مزیتهای این روغن استفاده کنیم، تنها راه، یادگیری روشهای تشخیص روغن زیتون اصل است. در این مقاله گلان کشت قصد داریم بهطور کامل به این موضوع بپردازیم. همچنین اگر به دنبال خرید روغن زیتون اصل و طبیعی هستید پیشنهاد می کنیم حتما از محصولات گیلان کشت دیدن کنید.
روغن زیتون اصل چه رنگی است؟
از روغن زیتون در گذشته بهعنوان سوخت روشنایی و آرایش نیز استفاده میشد. روغن زیتون به عنوان نمادی از ثروت و فراوانی در کتاب مقدس و ادبیات کلاسیک توصیف شده است. از نظر طب قدیم یونانی و رومی نیز ارزش بالای درمانی آن تاکید شده است.
افراد حرفهای، میتوانند فقط از روی رنگ به تشخیص روغن زیتون اصل بپردازند؛ اما سؤال اینجاست که مگر رنگ روغن زیتون اصل چه رنگی است؟ رنگ روغن زیتون اصل متغیر است و بستگی به نوع و کیفیت میوههای زیتونی دارد که برای تولید آن استفاده شده است. رنگهای متداول روغن زیتون شامل سبز مایل به زرد، زرد کمرنگ یا طلایی روشن است. هرچه روغن تازهتر باشد، رنگ آن معمولاً روشنتر است. با گذر زمان و قرار گرفتن در معرض هوا ، روغن زیتون تیرهتر میشود.
رنگ روغن زیتون به عوامل متعددی از جمله نژاد درخت زیتون، منطقهای که در آن رشد یافته است، درجه بلوغ میوه هنگام برداشت و فرایند تولید روغن بستگی دارد. رنگ طبیعی روغن بهترین شاخص کیفیت آن است. هر چه رنگ روغن زیتون سبزتر و مایل به زرد باشد، نشاندهنده تازگی و کیفیت بالاتر آن است.
طعم و بوی روغن زیتون اصل چطور است؟
یکی دیگر از مواردی که برای شناسایی اصل بودن روغن زیتون باید به آن توجه کرد، طعم و بوی روغن زیتون است. طعم روغن زیتون اصل تلخ و تند است. این طعم تلخ، ناشی از مواد شیمیایی موجود در روغن زیتون به نام اولئیک اسید و لینولئیک اسید است. این مواد باعث میشوند طعم روغن، خاص و منحصربهفرد شود. البته هرچه روغن زیتون قدیمیتر باشد، مقدار این مواد کاهش یافته و طعم آن سبکتر میشود.
بوی روغن زیتون اصل نیز منحصربهفرد است. بوی تند و با طراوت میوه زیتون تازه را دارد. این بو ناشی از ترکیبات معطر موجود در روغن از جمله آلدئیدها، کتونها و آلکوهلهاست. همین مواد معطر باعث میشوند که بوی روغن زیتون قابل تشخیص و دوستداشتنی باشد.
طعم و بوی فراموش نشدنی روغن زیتون اصل، دلیل اصلی علاقهمندی مردم به این روغن سحرآمیز است. پس روغنی را انتخاب کنید که طعم تلخ و تند و بوی عطرآگینی داشته باشد تا لذت بخشترین تجربه آشپزی را با آن داشته باشید.
تشخیص روغن زیتون اصل در یخچال
یکی از باورهایی که در بین بسیاری از مردم رایج شده است، این است که روغن زیتون اصل، در یخچال و فریزر یخ نمیزند؛ آیا این باور حقیقت دارد؟ با اینکه درصد روغنهای زیتون اصل در دنیا کم نیست؛ اما آمار وحشتناکی از تعداد روغنهای زیتون تقلبی وجود دارد. به همین دلیل، بسیاری از مردم بهدنبال نتیجهبخشترین روش شناسایی روغن زیتون اصل هستند. قراردادن روغن زیتون در یخچال و بررسی یخ زدن یا انجماد آن، یکی از بهترین روشها برای این کار است که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت میکنیم.
بیشتر بدانید: استفاده روغن زیتون برای یبوست
آیا روغن زیتون اصل یخ می زند؟
برای پاسخ به این سؤال، بیایید ابتدا به ترکیبات روغن زیتون بپردازیم. روغن زیتون، یکی از بهترین روغنهای دنیاست که از اسید فولیک تشکیل شده است. ساختار این روغن، در حقیقت اسید چرب اشباع است. اسید چرب اشباع، در برابر سرما بسیار حساس است و به سرعت یخ میزند یا جامد میشود؛ بنابراین میتوان گفت روغن زیتون در یخچال، حالت کریستالی شکل پیدا خواهد کرد؛ این درحالی است که اکثر روغنها نیز به همین صورت هستند.
بهترین شرایط برای نگهداری از روغن زیتون اصل، دمای اتاق و 15 درجه سانتیگراد است. اگر به هر دلیلی روغن زیتون شما یخ زد، بهتر است آن را در محیط اتاق قرار دهید تا به حالت اولیه خود باز گردد.
آزمایش تشخیص خلوص روغن زیتون
برای اینکه بتوانیم روغن زیتون اصل را شناسایی کنیم، روشهای مختلفی ارائه شده است. بهترین روش تشخیص روغن زیتون اصل، بررسی میزان خلوص آن است. در ادامه به معرفی 4 آزمایش ساده؛ اما جالب برای تشخیص روغن زیتون اصل خواهیم پرداخت.
آزمایش لکه
بدون شک آزمایش لکه به عنوان یکی از سادهترین آزمایشها برای بررسی خلوص روغن زیتون است. در این آزمایش باید قطرههای کوچکی از روغن مورد نظر را روی سطحی هموار مانند کاغذ یا شیشه بریزید. سپس رفتار این قطرات را زیر نظر گرفته و بررسی کنید. اگر روغن خالص باشد، قطرات آن به صورت کروی تمام عیار و بدون هیچ گونه فرورفتگی یا ناهمواری روی سطح پخش میشوند.
دلیل این امر این است که اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در روغن زیتون اصل سبب میشوند اتمهای آن به صورت یکنواخت به هم بپیوندند و قطراتی هموار و ثابت ایجاد کنند. اما اگر روغن ناخالص باشد و مقادیری از روغنهای ارزانقیمت یا افزودنیهای دیگر به آن اضافه شده باشد، ذرات این مواد فرصت بیشتری برای پیوستن به هم دارند و بنابراین قطرات روییده ناهموار و دارای فرورفتگیهای متعددی خواهند بود که نشانه خلوص کمتر روغن هستند.
آزمایش فتلیه
در این آزمایش از خواص مشترک مواد روانکننده طبیعی نظیر روغن زیتون اصلی برای تعیین اصل بودن آن استفاده میشود. برای انجام این آزمایش باید یک فتیله یا شمع پارچهای را بردارید و آن را به مدت چند ثانیه داخل روغن زیتون قرار دهید تا بهتدریج مایع روغن به آن بچسبد. سپس آن را آتش بزنید.
اگر روغن زیتون اصل و خالص باشد، فتیله به راحتی آتش میگیرد و شعلههای آن زرد رنگ و یکنواخت است. حرارت تولید شده نیز بالا و طولانی است و دود کمی تولید میکند. اما اگر روغن زیتون تقلبی و حاوی مقادیر زیادی از روغنهای ارزانقیمت باشد، فتیله به راحتی آتش نمیگیرد. شعلهها به رنگ سفید است و مدت روشنبودن شعله، کمتر است. دود زیادی نیز تولید میکند؛ بنابراین با تحلیل شعلهها و رفتار شمع، میتوان به راحتی خلوص روغن زیتون را در آزمایش فتیله تعیین کرد.
آزمایش خاصیت عایق بودن
یکی دیگر از روشهای تشخیص روغن زیتون اصل، آزمایش خاصیت عایق بودن است. روغن زیتون خالص و اصل به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع، عایق مناسبی است. این بدان معناست که وقتی این روغن را میان دو الکترود قرار میدهیم، عبور جریان الکتریسیته را تا حد زیادی مسدود میکند.
برعکس روغنهای تقلبیِ حاوی ِافزودنیهای مختلف از قبیل آب یا روغنهای ارزان قیمت، قدرت عایق کمتری دارند و جریان الکتریسیته را به آسانی عبور میدهند. برای انجام این آزمایش بسیار ساده کافیست الکترودهایی از جنس آهن یا مس را به اتصال برقی وصل کنیم و روغن زیتون مورد نظر را میان آنها قرار دهیم. در صورت خالص بودن روغن جریان عبوری بسیار کم خواهد بود.
آزمایش سرعت جذب
آزمایش سرعت جذب روغن زیتون یکی دیگر از روشهای ساده برای تعیین خلوص آن است. در این آزمایش از خاصیت روانکنندگی روغن زیتون بهره میگیریم تا خلوص آن را تعیین کنیم. بدین صورت که روغن مورد نظر را روی پارچه یا کاغذ آبی میریزیم. سپس با مالیدن دست خیس خود روی آن، روغن را به دست میگیریم. سرعتی که روغن به دست رسیده و آن را پوشانده است، شاخص خوبی برای تشخیص خلوص آن است.
اگر روغن زیتون اصل و خالص باشد، با یک یا دو بار مالیدن دست خیس، به سرعت به آن منتقل میشود. دلیل این امر این است که اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن زیتون اصلی، خواص روانکنندگی بالایی دارند. در حالی که اگر روغن زیتون تقلبی باشد و حاوی مقادیری از روغنهای ارزانقیمت و افزودنیهای چرب باشد، سرعت انتقال به دست پایینتر خواهد بود؛ چون این مواد روانکنندگی کمتری دارند.
روغن زیتون خواص زیادی برای بدن دارد. شما می توانید برای تقویت مو از روغن زیتون نیز استفاده کنید. اگر علاقه مند به مطالعه در این زمینه هستید پیشنهاد می کنیم مقاله خواص روغن زیتون برای مو را مطالعه کنید.
کلام آخر
در این مقاله گیلان کشت سعی کردیم به معرفی بهترین روشهای تشخیص روغن زیتون اصل بپردازیم. اگر سری به بازار بزنید، احتمالاً متوجه قیمت بالای روغن زیتونها خواهید شد. قیمت روغن زیتون در بازار ایران نسبت به دیگر روغنهای خوراکی بالا است و به همین دلیل، خرید همیشگی آن مستلزم آن است که روشهای تشخیص اصالت روغن را بهخوبی بدانیم. شما می توانید علاوه بر خرید روغن زیتون از سایت گیلان کشت، اقدام به خرید کره بادام زمینی طبیعی و خرید عسل طبیعی و اصل کنید.