کمتر کسی است که از خواص و مزایای آب برنج برای گیاهان و پوست انسان اطلاعی نداشته باشد. خصوصا که در بیشتر شبکههای اجتماعی از فواید آن بر سلامت و بهبود کیفیت پوست صورت هم محتواهای مختلفی تولید میشود. دلیل آن هم ویتامینهای B6 و B12 است که در آب برنج وجود دارد و علاوه بر انسانها، مصرف آن برای گیاهان نیز مفید است؛ زیرا آنها را از مرگ سلولی حفظ میکند. این در حالی است که منزیم و رویی که در آن وجود دارد نیز سرشار از ویتامینهای E و C است که به فتوسنتز کمک کرده و باعث میشود تا برگ گیاهان سبز و ساقه و شاخههای آنها تقویت شود.
در این مقاله از گیلان کشت، میخواهیم بیشتر در این مورد صحبت کنیم و برایتان از نکات استفاده از آب برنج برای گیاهان بگوییم. لطفا تا انتها همراه ما باشید.
مواد مغذی موجود در آب برنج
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، آب برنج سرشار از مواد مغذی و انواع ویتامین است که مصرف آن نه تنها برای سلامت پوست و مو توصیه شده است، بلکه برای رشد و تقویت گیاهان خصوصا گیاهان آپارتمانی نیز مناسب است. درواقع مواد مغذی که در آن وجود دارد عبارتاند از:
- منزیم
- روی
- ویتامین B6 و B12
- اسیدهای چرب
- ویتامین C
- ویتامین B
- نشاسته
جالب است بدانید اگر آب برنج را در پای خاک گیاهان بریزید، میتواند کود مورد نیاز گیاه مانند NPK را تولید کند؛ ضمن اینکه مواد معدنی مورد نیاز نیز توسط این مایع شیریرنگ تامین میشود. با این کار، رشد باکتریهای سالمی که در خاک وجود دارند، بیشتر میشود و در کنار تمام این اتفاقات، باعث میشود که آفتهایی که در زمان تخمیر ایجاد شدهاند نیز از بین بروند.
چگونه آب برنج برای گیاهان درست کنیم؟
به روشهای مختلفی میتوان آب برنج برای گیاهان تولید کرد. یکی از سادهترین آنها، ریختن چند قاشق غذاخوری برنج خام در ظرف مناسب است. سپس 2 پیمانه آب را داخل ظرف بریزید و آن را روی حرارت به مدت 30 دقیقه قرار دهید. زمانی که از میزان آب کم شد و به رنگ شیری تغییر یافت، شعله را خاموش کرده و اجازه دهید که کمی خنک شود. سپس آن را از صافی رد کنید و محلول نشاستهای تولیدشده را درون ظرف دیگری بریزد. مایع بدست آمده را در ظرف تمیزی بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
روش دیگری که میتوانید برای تهیه آب برنج استفاده کنید، خیس کردن برنج خام است. کافی است یک پیمانه از برنج خام را با دو پیمانه آب در ظرفی مناسب مخلوط کنید و اجازه دهید که خیس بخورد. معمولا 1 ساعت برای استراحت برنج در آب، کافی است. سپس محتویات را از صافی بگذرانید و آب به دست آمده را درون ظرف تیمزی بریزد و داخل یخچال نگهداری کنید.
برای آنکه بتوانید از تاثیر آب برنج در رشد گیاهان بهرهمند شوید، کافی است آن را به صورتی که توضیح میدهیم برای تغذیه گیاهانتان استفاده کنید. ظرف مناسبی که از گلدان گیاه بزرگتر است را از مخلوط مقداری آب تمیز با مایع آب برنج پر کنید. سپس گلدان را داخل آن قرار دهید تا مایع بتواند از منافذ گلدان وارد خاک شود. برای این کار نیاز است تا حداکثر 20 دقیقه صبر کنید. میتوانید برای آنکه مطمئن شوید که به گیاه بیش از حد لازم از این مایع ندادهاید، سطح خاک را با دستان خود لمس کنید تا مطمئن شوید که زیادی خیس نیست. حال میتوانید گلدان را از ظرف بیرون بیاورید.
روش دیگری نیز وجود دارد که میتوانید به وسیله آن گیاهان خود را از آب برنجی که درست کردهاید، تقویت کنید. کافی است مقداری از آن را با میزان مناسبی از آب تمیز مخلوط کنید و نهایت دو بار در هفته در اطراف ساقه گیاهان بریزید. فقط دقت کنید که بیش از حد گیاه را با این روش آبیاری نکنید که باعث از بین رفتن آن میشوید.
آبیاری از پایین
در قسمتهای قبل این مقاله در مورد خواص آب برنج برای گیاهان آپارتمانی صحبت کردیم. توضیح دادیم که چرا توصیه میشود از این ماده مفید برای تقویت گیاهان استفاده کرد. در این بخش میخواهیم در مورد آبیاری گیاهان از پایین با این ماده مغذی، نکاتی را بیان کنیم. البته این نوع آبیاری بیشتر مناسب گیاهان آپارتمانی است.
به یک ظرفی که دیواره یا لبه دارد، نیاز است. آن را پر از آب کنید و زیر گلدان قرار دهید. این کار را باید زمانی انجام دهید که گیاه به آبیاری نیاز دارد. تا زمانی که آب ظرف خالی نشود، باید گلدان در آن بماند. در این صورت با گذشت زمان و به آرامی آب مورد نیاز آن پس از ورود به خاک از طریق ریشه که مسئولیت تغذیه آن را دارد، جذب شده و گیاهتان سیراب میشود.
در روش دیگر میتوانید یک ظرف یا سینی بزرگ بردارید و هرتعداد گلدان که در سینی جا میشود را در آن قرار دهید. سینی را پر از آب کنید و اجازه دهید تا گیاهانتان آبیاری شوند. در این روش کافی است تا یک سوم از حجم سینی را از آب پر کنید. چون به صورت گروهی گیاهان را در ظرف حاوی اب قرار میدهید، حواستان باشد که همه گلدانها زمان آبیاریشان رسیده باشد. طوری نباشد که برخی از آنها نیازی به آب نداشته باشند و خاک آنها کاملا خشک باشد. زیرا آبیاری بیش از حد به ریشه و رشد گیاه صدمه میزند.
روش بعدی آبیاری گیاهان از پایین، استفاده از نخهای کنفی است. ظرفی را پر از آب کنید و یک سر ریسمانهای کنف را داخل آن قرار دهید. سر دیگر را داخل خاک فروکنید تا به مرور، خاک گلدانها را آبیاری کند. بیشتر این راهکار در زمانی که مدت طولانی خانه را ترک میکنید، کاربرد دارد. ضمن اینکه استفاده از گلدانهای هوشمند هم راهکار دیگری است. این گلدانها مخزنی دارند که کافی است آن را پر کنید تا یک ماه گیاهانتان را در مواقع لازم، آبیاری کنند.
آبیاری از بالا
آبیاری گیاهان از بالا با استفاده از آب برنج، یکی از قدیمیترین روشهاست که هنوز هم استفاده میشود و بیشتر مناسب گیاهان داخل گلدان و باغچه است. در این روش، مقدار مشخصی از آب برنج را روی سطح خاک گیاه بریزید. دقت کنید هرزمان که آب از سوراخهای انتهای گلدان خارج شد، دیگر نیازی به ادامه آبیاری نیست.
مه پاشی به گلدان
مهپاشی یا غبارپاشی نیز یکی دیگر از روشهای آب دادن به گلدان و گیاهان آپارتمانی است. در این روش از ظروف مخصوص که به آنها ظروف اسپری یا آبپاش میگویند استفاده میشود. آب را داخل ظروف بریزید و از فاصله 30 تا 40 سانتیمتری از گیاه آن را روی برگ و ساقه گیاه اسپری کنید. این کار بهتر است دوبار در هفته، انجام شود. این کار بیشتر برای گیاهانی که در مناطق خشک قرار دارند مناسب است تا رطوبت موردنیاز آنها فراهم شود. همچنین اگر هوا بسیار گرم بود نیز بهتر است این کار را برای جلوگیری از خشکشدن گیاه انجام دهید.
فواید آب برنج برای گیاهان
تاثیر آب برنج در رشد گیاهان یکی از مهمترین مزایای استفاده از آن است. همانطور که در این مقاله تاکید کردیم، برنج سرشار از انواع ویتامین مانند B6 , B12 است که برای تقویت و رشد گیاهان مناسب است. ضمن اینکه مواد معدنی و مغذی در برنج وجود دارد که میتوانند همانند کود عمل کرده و روند رشد گیاهان را سرعت ببخشد.
از دیگر فواید استفاده از آب برنج برای آبیاری گیاه میتوان به جلوگیری از مرگ سلولی گیاه اشاره کرد. منزیم و روی در کنار ویتامینهای C و E نیز عمل فتوسنتز گیاهان را که برای سبزی و نشاط برگ و ساقههای گیاهان الزامی هستند، بهبود میبخشد. ضمن اینکه کمک میکند تا گیاه در قسمتهای ساقه و شاخهها هم تقویت شود.
مضرات آب برنج برای گیاه
در کنار تمام فواید آب برنج برای گیاه نمیتوان از مضرات احتمالی این مایع نیز صرفنظر کرد. از مهمترین مضرات آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عنکبوت و مورچه از مصرفکنندگان نشاسته موجود در آب برنج هستند که اگر در پای گیاهان ریخته شود، احتمال تجمع آنها وجود دارد.
- در صورتی که آب برنج چندروز در دمای بالا قرار بگیرد، عمل تخمیر انجام میشود و بوی ترش و متعفنی فضا را پر میکند.
- در خاک باکتریهایی وجود دارد که مضر هستند، ممکن است مواد مغذی موجود در آب برنج، آنها را نیز تقویت کند.
- آب برنج حاوی کربوهیدرات است و معمولا ریشههای گیاهان نمیتوانند آن را جذب کنند و باعث مرگ گیاه میشود. پس باید حواستان باشد که از این مایع برای هر گیاهی استفاده نکنید.
به کدام گیاهان نباید آب برنج داد؟
تا به این قسمت ضمن بیان فواید استفاده از آب برنج برای گیاهان، در مورد مضرات آن نیز صحبت کردیم. همچنین توضیح دادیم که به چه روشهایی میتوانید آن را تهیه کنید. اما این نکته را نباید فراموش کنید که استفاده از آن برای هر گیاهی مناسب نیست. همانطور که در قسمت قبل توضیح دادیم، در برخی از گیاهان مصرف آب برنج باعث مرگشان میشود یا در بهترین حالت به رشد آنها صدمه میزند. این گیاهان عبارتاند از:
- کاکتوسها و انواع گیاهانی که برای رشدکردن باید خاکشان خشک باشد. سوکولنت، بابونه، لاوندر و گیاهان چمنی از جمله مواردی است که نباید با آب برنج، تغذیه شوند.
- آزالیا، هیبیسکوس، گاردنیا، کاملیا از جمله گیاهانی هستند که برای آبیاری به آبهایی با PH بالا نیاز دارند. در غیر اینصورت سلامتشان به خطر میافتد.
- برخی از گیاهان مانند خربزه، خیار، بادمجان و آهار، نباید آبی دریافت کنند که دارای نیتروژن و آهن است؛ زیرا به این مواد حساس هستند و صدمه میبینند.
جمعبندی
در این مقاله از گیلان کشت، در مورد فواید استفاده از آب برنج برای گیاهان صحبت کردیم. همچنین در مورد نحوه درست کردن و مضرات آن نیز برای برخی از گیاهان توضیح دادیم. تجربه نشان داده است که بهتر است آب برنج را تا جایی که میشود روی برگ گیاهان نریزید و اگر میخواهید برای تقویت گیاهانتان از آن استفاده کنید، در این کار زیادهروی نکنید و نهایت دو بار در هفته آنها را با این مایع مغذی، آبیاری کنید. آیا شما هم از این مایع مغذی برای رشد و تقویت گیاهانتان کمک میگیرید. لطفا تجربیات خود را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید..